Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Următoarea rundă de negocieri dintre…

Următoarea rundă de negocieri dintre Rusia și Ucraina va avea loc marți la Istanbul. Anunțul făcut de președinția turcă

Următoarea rundă de discuții dintre Rusia și Ucraina va avea loc marți, 29 martie, la Istanbul, potrivit președinției turce, relatează CNN.

Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, şi omologul său rus, Vladimir Putin, „au convenit că următoarea întâlnire a delegaţiilor ruse şi ucrainene va avea loc la Istanbul”, potrivit unui comunicat al Direcţiei de Comunicare a Preşedinţiei turce.

Purtătorul de cuvânt al președintelui turc, Ibrahim Kalin, a declarat duminică pentru CNN că discuțiile vor avea loc marți. Cu toate acestea, negociatorul ucrainean David Arakhamia a declarat mai devreme că întâlnirea va avea loc luni. Negocierile anterioare au dat puține rezultate.

Erdogan și Putin au discutat despre „cea mai recentă situație din războiul Rusia-Ucraina” și despre eforturile de negociere dintre Rusia și Ucraina.

„În timpul întânirii, președintele Erdogan a subliniat necesitatea încetării focului și stabilirii păcii între Rusia și Ucraina cât mai curând posibil și îmbunătățirea situației umanitare din regiune și a afirmat că Turcia va continua să contribuie în orice mod posibil pe parcursul acestui proces”, se adaugă în comunicat.

În a 33-a zi de război în Ucraina, militarii ucraineni continuă să respingă atacurile rusești. În mai multe orașe din Ucraina au fost auzite alarme antiaeriene. Trupele ucrainene au lansat contraatacuri cu succes în orașul Harkov din sud-estul Ucrainei. Viceprim-ministra Ucrainei, Irina Vereșciuk, solicită „demilitarizarea” zonei Cernobîl, ocupată de forțele ruse. Președintele Ucrainei declară că Ucraina este pregătită să discute despre adoptarea unui statut neutru ca parte a unui acord de pace cu Rusia.

Duminică, 27 februarie, Vladimir Putin a anunțat că își pune forțele nucleare în stare de alertă, iar într-o decizie fără precedent, Uniunea Europeană a decis să trimită arme Ucrainei. Pe de altă parte, Rusia a recunoscut, pentru prima dată de la debutul invaziei, că a înregistrat pierderi în Ucraina.

LIVE TEXT/ A 33-a zi de război în Ucraina