Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Un super-iaht de 50 milioane…

Un super-iaht de 50 milioane de dolari, care aparține unui om de afaceri rus, reținut în Marea Britanie – FOTO

Sursa foto: Reuters

Marea Britanie a reținut un super-iaht în valoare de 50 de milioane de dolari, care aparține unui om de afaceri rus, înainte cu câteva ore de a părăsi Londra, unde acostase pentru o reuniune a premiilor pentru super-iahturi. Această măsură face parte din pachetul de sancțiuni impus Rusiei după ce a invadat Ucraina, transmite Reuters.

Iahtul de 58,5 metri construit în Olanda, numit Phi, a fost reținut în districtul financiar Canary Wharf din Londra, în conformitate cu sancțiunile impuse de guvernul Marii Britanii împotriva Rusiei, fiind pentru prima dată când aceste reglementări au fost folosite pentru a confisca o navă.

Guvernul a declarat că Phi este deținut de un om de afaceri rus pe care nu l-a numit, dar că proprietatea a fost ascunsă „în mod deliberat”, compania pe numele căreia este înregistrat vasul are sediul în St Kitts și Nevis, iar nava poartă pavilion maltez.

Agenția Națională pentru Crimă (NCA) a declarat că proprietarul navei nu a fost sancționat în Marea Britanie, dar că, în conformitate cu legea, o navă deținută, controlată, închiriată sau operată de persoane care au legături cu Rusia ar putea fi supusă reținerii.

Iahtul, care dispune de o piscină cu apă dulce și de o „pivniță de vinuri infinită”, a fost construit de șantierul naval olandez Royal Huisman.

„Astăzi am reținut un super-iaht de 38 de milioane de lire sterline și am transformat o icoană a puterii și bogăției Rusiei într-un avertisment clar și dur pentru Putin și aliații săi”, a declarat secretarul pentru transporturi, Grant Shapps.

„Reținerea lui Phi dovedește, încă o dată, că putem și vom lua cele mai puternice măsuri posibile împotriva celor care încearcă să beneficieze de pe urma conexiunilor rusești”, a adăugat el.

Sursa foto: Reuters

Marea Britanie, împreună cu aliații internaționali, a impus o serie de sancțiuni asupra instituțiilor, întreprinderilor și oligarhilor ruși, încercând să paralizeze economia rusă și să-i pedepsească pe cei care au legături cu Kremlinul pentru invazia din Ucraina.

Phi a fost identificată pentru prima dată ca fiind potențial deținută de un cetățean rus pe 13 martie, a declarat guvernul britanic, iar o investigație ulterioară a NCA a dus la reținerea acesteia.