Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Detaliile „neștiute” cu privire la…

Detaliile „neștiute” cu privire la distrugere navei de debarcare a Federației Ruse din Berdyansk au devenit cunoscute

Nava rusă de debarcare „Saratov” din portul Berdyansk, în regiunea Zaporijjea, a fost distrusă cu arme care nu sunt adaptate direct pentru luptă pe mare. Mai exact, generalul-maior al Serviciul de Securitate al Ucrainei, Viktor Yagun, care a oferit detalii necunoscute până acum despre distrugerea navei ruse susține că nava rusă „Saratov” a fost „scufundată în aer”.

„Situația este unică pentru că nimeni nu a folosit vreodată un astfel de sistem de arme împotriva navelor”, a declarat Viktor Yagun.

Potrivit generalului, Forțele Armate ale Ucrainei au efectuat mai multe astfel de operațiuni de la începutul războiului.

„Aceasta este ceea ce am acoperit cu sisteme de rachete de pe țărm o navă de patrulare lângă Odesa și faptul că am folosit MANPADS împotriva unei ambarcațiuni și că am folosit Tochka-U împotriva acestei nave – acestea sunt situații unice. Aceste situații pot fi folosite pentru a studia modul în care armele care nu sunt adaptate pentru războiul pe mare au fost folosite cu succes de Forțele Armate ale Ucrainei”, a spus Yagun.

El a mai spus că armata ucraineană primește în mod activ și constant informații despre „planurile” armatei ruse, de la populația de pe teritoriilor ocupate.

„O parte semnificativă a populației, care este acum sub ocupație rusă, ajută în mod voluntar Forțele Armate ale Ucrainei și Serviciile de Informații. Prin urmare, informațiile ajung online”, a spus el.

Atacul asupra „Saratov” – detalii

Autoritățile ucrainene susțin că distrugerea „Saratov” a fost o adevărată victorie pentru Ucraina în războiul împotriva Federației Ruse. Nava rusă a fost distrusă în portul Berdiansk, în urma unei explozii. În urma exploziei, încă două nave rusești au fost avariate. În 2014, comandanții navelor de debarcare avariate ale Federației Ruse din Berdiansk și-au schimbat poziția și au trecut de partea invadatorilor.

În 2014, VDK „Saratov” a participat la ocuparea ilegală a Crimeei. A efectuat 4 călătorii în Marea Mediterană.

În timpul războiului pe scară largă împotriva Ucrainei, nava a intrat în portul Berdyansk, unde a fost distrusă de armata ucraineană. 

„Este interesant că propagandistul canalului Zvezda Valentin Gvozdev „a dezvăluit” locația navei Saratov”, transmite presa ucraineană.

La bordul navei puteau fi plasate până la 1500 de tone de echipamente și marfă.