Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Purtătorul de cuvânt al Kremlinului:…

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului: „Rusia ar folosi arme nucleare doar împotriva unei ameninţări la adresa existenţei statului”

Rusia ar folosi arme nucleare doar atunci când există o amenințare la adresa existenței țării – și nu ca urmare a războiului în curs din Ucraina, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, pentru PBS Newshour, într-un interviu, transmite CNN.

„Orice rezultat al operațiunii (în Ucraina), desigur, nu este un motiv pentru utilizarea unei arme nucleare”, a spus Peskov.

„Avem un concept de securitate care spune foarte clar că numai atunci când există o amenințare pentru existența statului, în țara noastră, putem folosi și vom folosi efectiv arme nucleare pentru a elimina amenințarea pentru existența țării noastre”, a declarat Peskov.

Întrebat despre comentariile preşedintelui american Joe Biden care l-a numit pe Vladimir Putin „măcelar” şi a declarat că preşedintele rus nu ar trebui să mai rămână la putere, Peskov a spus „este destul de alarmant”. 

„Este o insultă personală”, a spus Peskov. „Desigur, este complet inacceptabil. Nu este de competenţa preşedintelui Statelor Unite să decidă cine va fi şi cine este preşedintele Federaţiei Ruse”, a arătat purtătorul de cuvânt al Kremlinului. 

„Nu sunt case de bombardare. Nu bombardează apartamente. Nu bombardează bunuri civile”, a spus Peskov. „Ei doar bombardează și vizează infrastructura militară.”

SUA au declarat oficial săptămâna trecută că forțele ruse au comis crime de război în Ucraina. Curtea Internațională de Justiție de la Haga a lansat și o anchetă asupra invaziei.

Curtea Internaţională de Justiţie de la Haga a ordonat Rusiei să suspende invadarea Ucrainei. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelensky, a cerut Rusiei să se conformeze „imediat” deciziei Curții de la Haga.

Kremlinul a declarat că nu se va conforma ordinului Curții Internaționale de Justiție de la Haga prin care i s-a cerut Rusiei să suspende ofensiva în Ucraina.