Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Peskov declară că Rusia nu…

Peskov declară că Rusia nu va furniza gaze naturale Europei gratuit dacă statele membre UE refuză să plătească livrările în ruble: „Nu va exista plată, nu va exista nici gaz”

Rusia nu intenţionează să se angajeze în activităţi de „caritate” şi să furnizeze gaze gratuit Europei dacă statele membre ale Uniunii Europene (UE) refuză să plătească livrările în ruble. Declarația a fost făcută de purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, scrie Tass.

„Nu știu ce se va întâmpla când vor respinge această oportunitate. De îndată ce vom afla de decizia finală, vom studia ce se poate face. Cu toate acestea, cu siguranță nu intenționăm să ne angajăm în activități în caritate să trimitem gaz către Europa de Vest gratuit,” – a spus un reprezentant oficial al liderului rus, comentând declarațiile țărilor occidentale că nu vor plăti pentru livrările de gaz în ruble.

„Nu va exista plată, nu va exista nici gaz”, a subliniat purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Întrebat cât de îngrijorată este Moscova de faptul că unii dintre cei mai buni clienţi ai săi în domeniul gazelor, şi anume Germania, ”întorc spatele Rusiei”, Peskov a spus: ”Nu am vrea să vedem asta în realitatea noastră”.

Preşedintele rus Vladimir Putin a decis pe 23 martie plata în ruble pentru livrările de gaze către ”ţările neprietenoase”.

Rusia a avertizat că nu va furniza gaze ţărilor europene dacă acestea refuză să achite în ruble livrările de gaze, aşa cum a cerut Moscova. „Nu vom furniza gaze în mod gratuit, asta este clar”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Rusia elaborează metode de acceptare a plăților pentru exporturile sale de gaze în ruble și va lua decizii în timp util în cazul în care țările europene refuză să plătească în ruble, a anunțat luni Kremlinul, scrie Reuters.