Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Primele declarații ale șefului delegației…

Primele declarații ale șefului delegației ucrainene pentru negocierile cu partea rusească despre discuțiile cu Rusia, care au loc ACUM la Istanbul

Problema cheie este un acord privind garanțiile internaționale de securitate pentru Ucraina. Asta spune Mihail Podolyak, consilier al Președintelui Ucrainei, desemnat șeful delegației ucrainene pentru negocierile cu partea rusească, în legătură cu runda de negocieri de pace dintre Ucraina și Rusia care se desfășoară marți, 29 martie, la Istanbul.

În context, Podolyak a declarat că la Istanbul se desfășoară acum consultări intensive cu Rusia pe mai multe probleme importante.

„Acum sunt în desfășurare consultări intensive pe mai multe probleme importante. Cheia este un acord privind garanțiile internaționale de securitate pentru Ucraina și numai cu acest acord putem pune capăt războiului așa cum are nevoie Ucraina”, a spus el.

Potrivit lui Podolyak, al doilea set de probleme pe care delegațiile îl discută acum este o încetare a focului pentru ca toate problemele umanitare care s-au acumulat să poată fi rezolvate.

„Și astăzi există o altă problemă care devine din ce în ce mai mare – aceasta este problema escaladării războiului, escaladarea urii, escaladarea încălcării obiceiurilor și regulilor de război, nu numai pe câmpurile de luptă. Uneori auzim apeluri pentru a distruge una sau altă națiune, ceea ce duce la conflicte, la înregistrări video a modului în care este încălcată Convenția de la Geneva privind prizonierii de război”, a spus consilierul președintelui Ucrainei.

O nouă rundă de discuții între Ucraina și Rusia are loc la Istanbul marți, 29 martie curent.