Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Biroul procurorului general al Ucrainei…

Biroul procurorului general al Ucrainei anunță că primarul orașului Hola Prystan a fost răpit de trupele rusești

Sursa foto: unian.net

Primarul orașului regional Hola Prystan, Alexander Babich, a fost răpit de trupele ruse, anunță marți, 29 martie, biroul procurorul general al Ucrainei.

În acest sens, au fost inițiate proceduri penale pentru „încălcarea legilor și obiceiurilor războiului”.

Potrivit anchetei, pe 28 martie, militari ai forțelor armate ale Federației Ruse l-au răpit și îl țin ostatic pe șeful consiliului orașului Holo Prystan, Alexander Babich.

„În prezent, în cadrul urmării penale se iau toate măsurile pentru stabilirea împrejurărilor evenimentului și a persoanelor implicate”, precizează biroul procurorului general al Ucrainei.

Presa ucraineană scrie că, de la debutul războiului declanșat de Rusia în Ucraina, au fost înregistrate numeroase cazuri de răpire a primarilor.

Pe 11 martie 2022, primarul orașului Melitopol, Ivan Fedorov, a fost răpit de armata rusă. Anunțul a fost făcut de Kyrylo Timoșenko, șeful adjunct al biroului președintelui Ucrainei, și de Anton Gerașcenko, consilierul ministrului afacerilor interne.

După răpirea primarului de Melitopol, Rusia a instalat un administrator pro-rus în oraşul Melitopol, unul dintre primele teritorii cucerite de forţele ruse de la începutul invaziei. Potrivit presei din Ucraina, Galina Danilcenko le-a cerut locuitorilor din acest oraş „să se adapteze la noua realitate” și să colaboreze cu forțele rusești.

Pe 16 martie, Ivan Feodorov a fost eliberat din captivitate.