Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Rușii insistă: Occidentul trebuie să…

Rușii insistă: Occidentul trebuie să înțeleagă că gazul va trebui plătit în ruble, a spus Kremlinul

Rușii continuă să insiste și afirmă deja câteva zile la rând că Europa trebuie să plătească în ruble factura pentru livrarea gazelor naturale.

În context, marți, 29 martie, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov a declarat că „Rusia nu va furniza gaz gratuit Europei”.

„Companiile trebuie să înțeleagă condițiile de piață schimbate și situația complet schimbată care a apărut în condițiile războiului economic purtat împotriva Rusiei. Și, desigur, companiile trebuie să înțeleagă și că trebuie doar să cumpere cu moneda lor – euro, dolari, ruble și să plătească în ruble pentru benzină”, a declarat marți purtător de cuvânt al Kremlinului.

Peskov susține că „nu se schimbă aproape nimic, însă detaliile ordinului Președintelui sunt calculate astfel încât sistemul să fie simplu, de înțeles, transparent și fezabil pentru cumpărătorii europeni și internaționali”.

La 28 martie curent, țările G7 (SUA, Japonia, Germania, Marea Britanie, Franța, Italia și Canada) au anunțat că nu vor plăti pentru gazul rusesc în ruble, așa cum a cerut anterior președintele rus Vladimir Putin. Acest lucru a fost declarat de ministrul german al Energiei, Robert Gabeck, după o conferință cu miniștrii energiei din țările G7.

La 23 martie curent, președintele rus Vladimir Putin a ordonat companiei energetice Gazprom să convertească în ruble contractele pentru gaze naturale încheiate cu „țările neprietenoase”.

În context, Rusia a anunțat că va transfera plățile pentru livrările de gaz către Europa în ruble, anunța Ria Novosti.

După această declarație a lui Putin, prețurile la gaze în Europa au crescut cu 17%, până la 1 340 de dolari per mia de metri cubi.

Compania austriacă OMV a refuzat să plătească gazul rusesc în ruble.

Letonia a declarat că nu va cumpăra gaz din Rusia plătind în ruble, deoarece contractul nu prevede posibilitatea de a plăti într-o altă monedă decât euro.

Și premierul sloven Janez Jansa a fost și mai succint: „Nimeni în Europa nu va plăti în ruble pentru gaz”.

La fel, cancelarul Olaf Scholz a mai declarat că Germania nu va plăti pentru gaz și petrol în ruble.

Rusia a avertizat luni, 28 martie, că nu va furniza gaze ţărilor europene dacă acestea refuză să achite în ruble livrările de gaze, aşa cum a cerut Moscova.

„Nu vom furniza gaze în mod gratuit, asta este clar”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

La 8 martie curent, Casa Albă a răspuns agresiunii ruse din Ucraina interzicând toate importurile de petrol, gaze și energie rusești în Statele Unite.