Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Consilierul președintelui Ucrainei: Ucraina propune…

Consilierul președintelui Ucrainei: Ucraina propune semnarea unui acord cu privire la garanțiile internaționale de securitate ale sale

Ucraina propune semnarea unui acord privind garanțiile internaționale de securitate pentru aceasta. Mihail Podolyak, consilier al șefului Biroului Președintelui, a anunțat cum va fi implementat acest acord, scrie Unian.

„Implementarea acestui acord va avea loc conform următoarei proceduri: În primul rând, va fi un referendum în care toți cetățenii Ucrainei își vor exprima poziția față de acest acord și înainte ca acesta să funcționeze. După aceea, va avea loc ratificarea în parlamentele țărilor garante și parlamentul Ucrainei. Adică trebuie să obținem sprijinul societății pentru ca acordul să fie construit cu adevărat pentru noi”, a spus el.

Potrivit Podolyak, problema Crimeei este o clauză separată a acordului, în care partea ucraineană își propune să stabilească poziția Ucrainei și Rusiei, să poarte negocieri bilaterale privind statutul Crimeei și Sevastopolului timp de 15 ani.

Ca punct separat, partea ucraineană propune părții ruse următoarele: Ucraina și Rusia nu vor folosi forțele militare sau armate pentru a rezolva problema Crimeei în acest timp, în timp ce negocierile sunt în desfășurare.

„În ceea ce privește teritoriul ORDLO, aceste probleme sunt incluse într-un paragraf separat, care va fi discutat în cadrul negocierilor dintre președinții Ucrainei și Federației Ruse. Adică, toate problemele controversate au fost deja discutate mai mult sau mai puțin, propunerile noastre au fost făcute”, a spus Podolyak.

Totodată, președintele fracțiunii „Servitorul Poporului”, partidul de guvernământ din Ucraina, David Arakhamia, a menționat că referendumul poate avea loc doar pe timp de pace. În plus, potrivit acestuia, partea rusă a declarat că recunoaște Convenția de la Viena, unul dintre articolele căreia prevede că dacă un tratat internațional este încheiat sub presiune, atunci acesta nu este valabil.

„Adică, pentru ca acesta să funcționeze cu adevărat, trebuie să existe pace deplină pe teritoriul Ucrainei. Dacă toate părțile iau o astfel de poziție, atunci aceasta va însemna încetarea războiului, retragerea trupelor, oamenii care au plecat trebuie să întoarcerea din străinătate și apoi vor fi lansate mecanisme… va trebui să o conducem”, a precizat Arakhamia.

Întâlnirea dintre președintele rus Vladimir Putin și președintele ucrainean Volodimir Zelensky este posibilă concomitent cu parafarea acordului dintre Federația Rusă și Ucraina la nivelul Ministerului de Externe.

Asta a declarat Vladimir Medinsky, asistentul prezidențial și șeful delegației ruse pentru negocierile cu Ucraina, după discuțiile cu delegația rusă desfășurate marți, 29 martie la Istanbul.

În context, Medinsky a spus că „Rusia face doi pași către Ucraina pentru detensionare”.

Șeful delegației ruse pentru negocierile cu partea ucrainească anunță, după discuțiile de la Istanbul, când ar putea avea loc întâlnirea dintre Putin și Zelensky: „Posibilitatea de a face pace va deveni mai apropiată”