Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Japonia interzice exporturile de mașini…

Japonia interzice exporturile de mașini și bunuri de lux către Rusia

Japonia va interzice exportul de mașini de lux și alte bunuri de lux către Rusia, în cel mai recent răspuns al său la invazia rusă în Ucraina, a declarat marți, 29 martie, Ministerul Comerțului al Japoniei, notează Reuters.

Decizia vine după ce premierul Fumio Kishida s-a angajat să aplice mai multe sancțiuni Rusiei la un summit al Grupului celor Șapte de săptămâna trecută.

Noile articole de pe lista de control al exporturilor, care urmează să intre în vigoare începând cu 5 aprilie, acoperă 19 categorii, de la mașini cu o valoare de peste 6 milioane de yeni (48.630 de dolari) la bijuterii, ceasuri, produse cosmetice, băuturi alcoolice și obiecte de artă cu o valoare de peste 40.000 de yeni, a precizat Ministerul Economiei, Comerțului și Industriei.

De asemenea, vor fi interzise exporturile de motoare de ambarcațiuni în valoare de peste 1,3 milioane de yeni, motociclete în valoare de peste 600.000 de yeni și piane cu coadă cu o valoare de peste 200.000 de yeni, a precizat ministerul.

Interzicerea de către Japonia a exporturilor de lux către Rusia, anunțată pentru prima dată de Kishida pe 16 martie, a urmat acțiunile SUA și țărilor europene de a impune sancțiuni Rusiei pentru invazia sa în Ucraina. Moscova spune că desfășoară „o operațiune militară specială” în Ucraina.

„În cooperare cu SUA și UE, Japonia se alătură sancțiunilor împotriva oligarhilor ruși și a clasei conducătoare”, a declarat un oficial al ministerului în cadrul unui briefing de presă.

Includerea mașinilor de lux pe listă „poate avea un anumit impact” asupra exporturilor japoneze, dar nu unul considerabil, a spus oficialul, adăugând că mașinile japoneze vândute în Rusia sunt în principal modele care se vând cu mai puțin de 6 milioane de yeni.

În 2021, Japonia a vândut automobile în Rusia în valoare de 358 de miliarde de yeni, ceea ce face ca acesta să fie principalul articol de export al Japoniei către Rusia, echivalentul a 41,5% din exporturile Japoniei în această țară.

Japonia a interzis deja exporturile de înaltă tehnologie către Rusia, cum ar fi semiconductori, cenzori și echipamente de comunicații.