Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Rușii bogați își cumpără proprietăți…

Rușii bogați își cumpără proprietăți în Dubai și Istanbul pentru a ocoli sancțiunile impuse Rusiei, după invazia din Ucraina: „Vindem câte șapte până la opt proprietăți rușilor în fiecare zi. Cumpără cu bani cash sau aduc aur”

Rușii bogați investesc bani în imobiliare din Turcia și Emiratele Arabe Unite, căutând un paradis financiar în urma invaziei de către Moscova a Ucrainei și a sancțiunilor occidentale, potrivit mai multor companii imobiliare din cele două state.

„Vindem câte șapte până la opt proprietăți rușilor în fiecare zi”, a spus Gul Gul, co-fondatorul companiei imobiliare Golden Sign din Istanbul, pentru Reuters.

„Ei cumpără cu bani cash, deschid conturi bancare în Turcia sau aduc aur”, a mai adăugat administratorul companiei.

În Dubai, Thiago Caldas, CEO al firmei imobiliare Modern Living, a angajat trei agenți vorbitori de limbă rusă pentru a deservi clienți ruși, despre care spune că numărul acestora a crescut de zece ori în ultimele săptămâni.

Sancțiunile impuse de la invazia Ucrainei din 24 februarie curent includ excluderea Rusiei din sistemul bancar SWIFT și „țintirea” unor persoane precum oligarhii ruși considerați a fi apropiați de președintele rus Vladimir Putin.

În timp ce Turcia și Emiratele Arabe Unite au criticat ofensiva rusă, Ankara se opune sancțiunilor împotriva Rusiei și ambele țări au legături relativ bune cu Moscova și încă operează zboruri directe către și dinspre Federația Rusă.

„Sunt ruși bogați, dar nu oligarhi”, a spus Gul of Golden Sign, șeful uneia dintre cele zece companii imobiliare intervievate de Reuters.

„Ei găsesc modalități de a-și aduce banii în Turcia. Sunt clienți care cumpără de la trei până la cinci apartamente zilnic”, a adăugat Gul.

Presa internațională scrie că rușii dintotdeauna au fost și sunt cumpărători de proprietăți turcești, înregistrând, de-a lungul anilor, proprietățile imobiliare în spatele iranienilor și irakienilor, însă totuși agenții imobiliari au spus că există o creștere considerabilă a cererii în ultimele săptămâni.

În februarie, când trupele ruse s-au adunat la granița cu Ucraina înainte de a avansa, rușii au cumpărat 509 case în Turcia, aproape dublu față de numărul pe care l-au luat anul trecut, potrivit biroului de statistică al țării.

Aceste date au fost publicate înainte de aplicarea sancțiunilor occidentale, iar agenții imobiliari au spus că se așteptau ca cifrele să crească în continuare, stimulând cererea deja generată de ieșirea lumii din pandemia COVID-19.

Ibrahim Babacan, a cărei companie din Istanbul construiește și vinde proprietăți imobiliare în principal pentru cumpărători străini din Turcia, a declarat că anterior mulți clienți ruși și-au dorit să locuiască în stațiuni precum regiunea mediteraneană Antalya. Acum, cei mai mulți dintre aceștia cumpără apartamente în Istanbul pentru a-și investi banii.

Reuters a contactat unii cumpărători ruși de case, dar aceștia au refuzat să acorde interviuri din cauza sensibilității situației.

Atât Turcia, cât și Emiratele Arabe Unite oferă stimulente de rezidență pentru cumpărătorii de proprietăți. În Turcia, străinii care plătesc 250.000 de dolari pentru o proprietate și o păstrează timp de trei ani pot obține un pașaport turcesc. Pentru o sumă ceva mai mică, Dubaiul, un important centru de afaceri din Orientul Mijlociu, oferă o viză de rezidență de trei ani.

Apartamentele în valoare de 750.000 de dirhami (205.000 USD) – pragul pentru dreptul de viză – au înregistrat cea mai mare parte a cererii, dar proprietăți mai scumpe de pe insule artificiale, cum ar fi strălucitorul Palm Jumeirah din Dubai, au fost cumpărate cu până la 6 milioane de dirhami, potrivit agenților imobiliari.

„Investitorii caută atât protecția capitalului, cât și oportunitatea de a primi o viză rezidențială în Emiratele Arabe Unite pentru relocare temporară”, a spus Elena Milishenkova, de la casa de brokeraj imobiliar Tranio, cu sediul la Moscova și Berlin, care se concentrează pe deservirea clienților ruși care cumpără proprietăți în străinătate.

Compania ei a primit aproape de trei ori mai multe cereri privind procurarea de apartamente în Dubai în primele trei luni ale anului 2022, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, a spus ea. Unele companii spun că cererea este și mai mare.

„Chiar la începutul invaziei Ucrainei, am lansat o campanie în regiune și numărul persoanelor care ne-au contactat a fost… de cel puțin 10 ori mai mare decât de obicei”, a spus Caldas de la Dubai’s Modern Living.

CEO-ul, care a angajat agenții vorbitori de limbă rusă săptămâna trecută, a spus că cumpărătorii cu adevărat bogați păreau să se fi pregătit din timp și să fi transferat fonduri din Rusia cu o lună înainte de izbucnirea războiului în Ucraina.

NUMERAR ȘI CRIPTMONEDE

Pentru rușii care au conturi bancare în Dubai, procesul este relativ simplu, a spus Elena Timchenko de la compania Royal Home Real Estate, care are sediul în emirat.

Alții au apelat la prieteni sau contacte pentru ajutor, dar pentru unii, provocarea de a strânge banii pentru o achiziție a fost până acum prea mare, a adăugat ea.

„Dorința de a cumpăra proprietăți în Dubai este una, abilitatea de a face acest lucru este alta”, a spus ea, referindu-se la dificultățile de a aduce fonduri în statul din Golf.

Unii ruși proaspăt sosiți în Turcia s-au chinuit să facă depozite și transferuri la bănci pentru că se tem de încălcarea sancțiunilor impuse rușilor.

Emiratele Arabe Unite au emis orientări băncilor anul trecut pentru a înăspri procedurile de identificare a tranzacțiilor suspecte în încercarea de a opri fluxurile financiare ilicite. Acest lucru nu a împiedicat ca țara, precum Turcia, să fie adăugată pe o listă de țări monitorizate de organul FATF de supraveghere a criminalității financiare globale.

Un director executiv al unei bănci emirate a declarat că banca efectuează aceleași verificări asupra clienților ca și înainte și nu a primit nicio îndrumare nouă de la banca centrală. Între timp, la Istanbul, constructorul și vânzătorul imobiliar Babacan a spus că până acum acei clienți ruși cu care avea de-a face plăteau prin bănci fără probleme.

Caldas și Alex Cihanoglu, un agent imobiliar cu sediul și în cel mai mare oraș al Turciei, au spus că unii ruși foloseau numerar convertit din criptomonede, acum că sancțiunile au făcut transferurile financiare mai complexe.

„Aș spune că majoritatea tranzacțiilor pe care le vedem sunt în cripto”, a adăugat Caldas.

„Crypto, mai ales pentru această piață acum, în dificultățile cu care se confruntă, este canalul care este folosit.”