Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Polonia a aprobat o lege…

Polonia a aprobat o lege care interzice importurile de cărbune din Rusia

Sursa foto: Reuters

Guvernul polonez a adoptat un proiect de lege care va permite interzicerea importurilor de cărbune rusesc, a declarat marți, 29 martie, un purtător de cuvânt al cabinetului, scrie Reuters.

„Nu dorim ca aceste importuri să mai fie posibile, deși ne dăm seama că există un risc legat de faptul că Uniunea Europeană nu a aprobat astfel de acțiuni până în prezent”, a declarat Piotr Muller reporterilor la Varșovia.

Sancțiunile în UE trebuie, de regulă, să fie aprobate de întregul bloc comercial, iar Bruxelles-ul ar putea pedepsi țările care acționează unilateral.

De la începutul invaziei rusești în Ucraina, Varșovia a cerut Uniunii Europene să includă combustibilii fosili ruși în sancțiunile pe care blocul le-a impus Moscovei.

UE a optat pentru o strategie de reducere treptată a dependenței de gazul rusesc, în timp ce Germania a anunțat săptămâna trecută că va înceta să mai cumpere petrol rusesc la sfârșitul acestui an și va întrerupe livrările de gaz rusesc în 2024.

Rusia domină importurile de cărbune din Polonia, reprezentând aproximativ 20% din consumul intern. Aproximativ 9,4 milioane de tone de cărbune rusesc au fost importate în Polonia în 2020 și au fost folosite în principal pentru încălzirea gospodăriilor individuale. Națiunea importă, de asemenea, aproximativ 50% din gazele sale și peste 60% din petrolul pe care îl rafinează din Rusia, notează Reuters.

Muller a declarat că premierul Mateusz Morawiecki va anunța planurile detaliate de eliminare a livrărilor de energie rusești în cursul acestei săptămâni.