Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   „Coridoare umanitare nu vor fi…

„Coridoare umanitare nu vor fi deschise”. Ucrainenii anunță că nu au reușit să ajungă la un acord cu rușii de încetare a focului pe rutele de evacuare a civililor și militarilor răniți din Mariupol

Sursa: AP Photo/Evgeniy Maloletka

Pe parcursul zilei de duminică, 17 aprilie, coridoarele umanitare nu vor funcționa pentru că nu a fost posibilă o înțelegere cu armata rusă „cu privire la încetarea focului pe rutele de evacuare”, afirmă viceprim-ministra Ucrainei Irina Vereșciuk.

„Până în această dimineață, 17 aprilie, nu am reușit să cădem de acord cu ocupanții asupra unei încetări a focului pe căile de evacuare. De aceea, din păcate, astăzi nu deschidem coridoare umanitare. Lucrăm din greu pentru a restabili coridoarele umanitare cât mai curând posibil”, a scris Vereșciuk.

Viceprim-ministra s-a referit și la situația dramatică a orașului Mariupol, înconjurat de armata rusă.

„Încă o dată cerem deschiderea unui coridor umanitar pentru evacuarea civililor din Mariupol, în special a femeilor și copiilor. Prin structurile internaționale relevante, cerem de la ocupanți deschiderea unui coridor special pentru evacuarea soldaților răniți din Mariupol”, a mai scris viceprim-ministra Vereșciuk.

Eșecul de a deschide coridoare umanitare de evacuare vine după ce sâmbătă, 16 aprilie, Irina Vereșciuk anunța că urmează a fi create nouă coridoare umanitare pentru a evacua civili, inclusiv pentru mașini particulare, dinspre Mariupol, portul la Marea Azov, asediat de forțele ruse. Cinci dintre cele nouă coridoare umanitare urmau a fi deschise în zona Lugansk, din estul ţării.

Coridorul umanitar reprezintă un teritoriu demilitarizat temporar, prin care se transportă ajutor umanitar sau se evacuează oameni dintr-o zonă periculoasă pentru viață.

LIVE TEXT/ A 53-a zi de război în Ucraina. Zelensky susține că în cazul distrugerii armatei ucrainene la Mariupol, negocierile cu Rusia vor fi încheiate