Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Ministrul francez de Externe afirmă…

Ministrul francez de Externe afirmă că Franța susține R. Moldova împotriva unor „riscuri de destabilizare”

Franţa, care deţine preşedinţia semestrială a Uniunii Europene (UE), susţine R. Moldova împotriva unor „riscuri de destabilizare”, anunţă marţi, 26 aprilie, ministrul francez de Externe Jean-Yves Le Drian, în urma unor serii de explozii în regiunea transnistreană.

Potrivit unui comunicat de presă publicat de Ministerul francez de Externe, ministrul francez de Externe Jean-Yves Le Drian i-a transmis omologului său moldovean Nicu Popescu „că este îngrijorat şi foarte atent la incidente care au avut loc în ultimele două zile în Transnistria”.

Jean-Yves Le Drian „a reiterat, în acest context, susţinerea deplină a Franţei faţă de stabilitatea, suveranitatea şi integritatea teritorială a Republicii Moldova împotriva unor riscuri de destabilizare a căror obect poate fi”, precizează Quai d’Orsay.

Marți, 26 aprilie, președinta R. Moldova, Maia Sandu, a susținut o scurtă conferință de presă la finalul ședinței Consiliului Suprem de Securitate (CSS).

Președinta Sandu a declarat că autoritățile R. Moldova urmăresc cu precauție și vigilență evenimentele care au loc pe teritoriul controlat de regimul de la Tiraspol. În prezent, există tensiuni între diferite forțe din regiunea transnistreană care sunt interesate de destabilizarea situației, a spus președinta R. Moldova, Maia Sandu. Detalii aici

Președinta Sandu a precizat că autoritățile de la Chișinău vor intensifica patrulele și verificările pe teritoriul țării și la frontiere, vor crește nivelul de alertă în ceea ce privește securitatea obiectivelor de infrastructură critică și a nivelului de alertă în privința securității și ordinii publice.

În ultimele 24 de ore în regiunea transnistreană au avut loc mai multe explozii. Așa-zisul Minister de Interne din regiunea transnistreană a anunțat că ar fi vorba despre două explozii care s-au produs în localitatea Maiak, raionul Grigoriopol, la orele 6:40 și 7:05. Potrivit informaților oferite de Tiraspol, au fost avariate două antene de radiocomunicații construite în anii ’60: una de un Megawatt, iar alta de de jumătate de Megawatt.

„Ultimele știri din Transnistria reprezintă un motiv de îngrijorare, iar Kremlinul monitorizează îndeaproape situația de acolo”, a declarat marți, 26 aprilie, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. Detalii aici

Misiunea OSCE în R. Moldova a venit cu o reacție referitor la situația din regiunea transnistreană, după ce luni seara și marți dimineața presa și așa-numitele autorități de la Tiraspol au anunțat despre mai multe explozii în diferite localități din stânga Nistrului.

În comentariul său, Misiunea OSCE în R. Moldova a condamnat toate încercările de destabilizare a situației din zona de securitate și a îndemnat părțile să păstreze calmul. Detalii aici

Explozii în stânga Nistrului. Așa-zisul minster de interne din regiunea transnistreană susține că în localitatea Maiak din regiunea Grigoriopol au fost avariate două antene de radiocomunicații