Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   „Lăsați armele să tacă”. Papa…

„Lăsați armele să tacă”. Papa Francisc a condamnat „masacrul de la Bucha”

Sursa foto: Reuters

Papa Francisc a condamnat miercuri, 6 aprilie, „masacrul de la Bucha” și a sărutat un steag ucrainean trimis din orașul unde imaginile cu oamenii uciși pe străzi și gropile comune cu civili executați, descoperite după retragerea trupelor ruse, au șocat lumea, transmite Reuters.

Decesele de la Bucha, oraș din regiunea Kiev a Ucrainei, au declanșat o revoltă globală și promisiuni de noi sancțiuni împotriva Moscovei din partea Occidentului.

„Știrile recente despre războiul din Ucraina, în loc să aducă ușurare și speranță, au adus noi atrocități, cum ar fi masacrul de la Bucha. Opriți acest război! Lăsați armele să tacă! Nu mai semănați moarte și distrugere!”, a afirmat Suveranul Pontif, condamnând cruzimea împotriva civililor, a femeilor și copiilor lipsiți de apărare.

Kremlinul afirmă că acuzațiile potrivit cărora forțele rusești au comis crime de război prin executarea civililor, inclusiv la Bucha, sunt un „fals monstruos”, menit să „denigreze” armata rusă.

Papa Francisc a declarat că steagul „întunecat și pătat”, pe care erau scrise simboluri, a fost adus marți de la Bucha.

„Steagul vine tocmai din acel oraș martirizat, Bucha”, a spus el, sărutându-l și ținându-l în sus.

Ulterior, Suveranul Pontif a cerut unui grup de copii, care a fugit din calea războiului, să se apropie de el.

„Acești copii au fost nevoiți să fugă pentru a ajunge pe un pământ sigur. Acesta este dezastrul războiului. Să nu-i uităm pe ei și să nu uităm poporul ucrainean”, a spus Papa Francisc.

Vorbind în prima parte a discursului despre perioada de după cel de-al Doilea Război Mondial, Francisc a spus: „În războiul din Ucraina, suntem martorii neputinței Națiunilor Unite”.

Anterior, Francisc a declarat că ia în considerare o călătorie la Kiev și l-a criticat pe președintele rus Vladimir Putin în legătură cu invazia din Ucraina, spunând că el a provocat conflictul pentru interese naționaliste.

Președintele rus Vladimir Putin a anunțat începerea unei „operațiuni militare speciale” în Ucraina în primele ore ale zilei de 24 februarie. Acțiunile Rusiei au fost condamnate ferm de SUA, membrii NATO și Uniunea Europeană, precum și de multe alte țări care au impus ulterior sancțiuni împotriva Federației Ruse, inclusiv împotriva oligarhilor ruși și persoanelor apropiate lui Putin.