Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Masacrul de la Bucha. Primarul…

Masacrul de la Bucha. Primarul regiunii a anunțat câți civili ucraineni au fost împușcați de ruși: a asistat personal la executarea mai multor persoane

Primarul orașului Bucha a declarat într-un interviu pentru BBC că aproximativ 320 de civili ucraineni au fost uciși fiind împușcați de soldații ruși în timpul ocupării orașului.

Anatoly Fedoruk, primarul regiunii Bucha, de lângă Kiev, a menționat că a asistat personal la execuțiile mai multor persoane de către forțele ruse.

„Am văzut mai multe episoade”, a spus Fedoruk.

„Au fost trei mașini pline cu civili ucraineni care încercau să iasă din Bucha spre Kiev, însă toți oamenii din automobile au fost împușcate cu brutalitate. Era o femeie însărcinată al cărei soț țipa cerând să nu o împuște, dar au împușcat-o cu brutalitate”, a menționat primarul regiunii.

Fedoruk a mai susținut că forțele ruse „au vânat” și politicieni locali în timpul ocupației lor.

El i-a cerut ministrului rus de externe Serghei Lavrov, care a negat acuzațiile de crime de război comise de trupele Moscovei, „să vină în orașul Bucha și să vadă corpurile morților și să privească în ochi familiile, mamele, soții lor și copiii care au devenit orfani”.

Crimele din Bucha

După eliberarea regiunii Bucha, regiunea Kiev, în spațiul public au început să apară numeroase fotografii și videoclipuri, care, potrivit autorităților ucrainene, demonstrează atrocitățile invadatorilor ruși. În special, în imagini apar cadavrele unor civili ucraineni întinși pe străzile din Bucha. Unii au mâinile legate la spate și răni în cap provocate de împușcături.

Ministerul rus al Apărării a negat orice implicare în crimele brutale și torturarea locuitorilor din Bucha. Ei spun că cadavrele au fost aruncate recent pe străzi, după ce toate unitățile rusești au părăsit complet Bucha, în jurul datei de 30 martie. Aceste declarații au fost însă infirmate de imaginile din satelit surprinse în Bucha, care arată că persoanele decedate stau pe străzile din Bucha încă de la începutul lunii martie.

La 4 aprilie, Rusia a cerut o reuniune de urgență a Consiliului de Securitate al ONU privind „provocările radicalilor ucraineni” la Bucha, dar solicitarea a fost refuzată.