Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Secretarul general al ONU ajunge…

Secretarul general al ONU ajunge marți la Moscova – Ministerul rus de Externe

Sursa foto: CNN

Pe 26 aprilie, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, va întreprinde o vizită de lucru în Rusia, unde se va întâlni cu președintele rus Vladimir Putin și cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov.

Potrivit Ministerului rus de Externe, în cadrul întrevederii cu Serghei Lavrov se va discuta despre „probleme legate de situația de criză din Ucraina”.

De asemenea, sunt planificate discuții pe „o serie de subiecte fierbinți de pe agenda internațională, inclusiv Siria, Libia și reglementarea din Orientul Mijlociu”.

Zilele trecute, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a anunțat că urmează să se întâlnească, la Kiev, și cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelensky.

Luni, 25 aprilie, vicepremiera Ucrainei, Irina Vereșciuk, a anunțat că autoritățile ucrainene s-au adresat secretarului general al ONU, António Guterres, ca acesta să inițieze și să garanteze crearea coridorului umanitar pentru evacuarea civililor de la uzina Azovstal din Mariupol.

„În special, solicităm ca reprezentanții Națiunilor Unite și ai Comitetului Internațional al Crucii Roșii să fie prezenți în convoiul umanitar”, a anunțat Vereșciuk.

Luni, 25 aprilie, este a 61-a zi de război în Ucraina. Președintele rus Vladimir Putin a anunțat începerea unei „operațiuni militare speciale” în Ucraina, în primele ore ale zilei de 24 februarie. Acțiunile Rusiei au fost condamnate ferm de SUA, membrii NATO și Uniunea Europeană, precum și de multe alte țări care au impus ulterior sancțiuni împotriva Federației Ruse, inclusiv împotriva oligarhilor ruși și persoanelor apropiate lui Putin.

CRONOLOGIA EVENIMENTELOR DIN UCRAINA: LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 61.