Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Austria expulzează patru diplomați ruși…

Austria expulzează patru diplomați ruși pentru „comportament incompatibil cu statutul lor diplomatic”

Foto: TASS

Austria expulzează patru diplomați ruși pentru „comportament incompatibil cu statutul lor diplomatic”, a declarat joi o purtătoare de cuvânt a Ministerului de Externe al Austriei, alăturându-se astfel unui grup de țări din UE care au luat măsuri similare în această săptămână, transmite Reuters.

Spre deosebire de Franța, Italia și Germania, Ministerul de Externe al Austriei nu a menționat dacă măsura vine ca răspuns la invazia rusă în Ucraina. Cei patru diplomați ruși trebuie să părăsească Austria până marți.

„Cele patru persoane au acționat într-un mod incompatibil cu statutul lor diplomatic”, a spus purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe, fără însă a oferi detalii. Această expresie este folosită de obicei pentru a se referi la spionaj.

Suedia, Danemarca, Grecia și România se numără, de asemenea, printre țările UE care au anunțat săptămâna aceasta că expulzează diplomați ruși din cauza războiului provocat de Federația Rusă în Ucraina.

Aceste măsuri coordonate au fost luate la scurt timp după ce imagini cu masacrul de la Bucha au provocat indignare la nivel internațional.

Austria găzduiește un contingent neobișnuit de mare de diplomați ruși, din motiv că la Viena este sediul Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) și al unui centru al ONU, care include agenții ONU, precum Agenția Internațională pentru Energie Atomică și Oficiul Națiunilor Unite pentru Droguri și Criminalitate. Prin urmare, țările mari, inclusiv Rusia, au trei ambasadori la Viena și câte unul la organizațiile ONU și OSCE.

Ministerul de Externe al Austriei a declarat că 65 de diplomați lucrează la ambasada Rusiei. Acest număr nu include zeci de alți diplomați care lucrează la misiunile la ONU de la Viena și la OSCE.