Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Serviciul german de spionaj a…

Serviciul german de spionaj a interceptat convorbirile unor soldați ruși care discutau despre uciderea civililor ucraineni la Bucea: „Mai întâi civilii sunt interogaţi, apoi sunt împuşcaţi”

Imaginile cu civili uciși din Bucea șochează lumea. Serviciul de spionaj german (prescurtat în germană – BND) a interceptat și înregistrat conversaţii între soldaţii ruşi aflaţi în Ucraina care se presupune că ar putea constitui o dovadă că împuşcarea de civili ar face parte din strategia de război a rușilor în Rusia. În consecință, actele brutale fac parte din strategia armatei lui Putin, relatează revista săptămânală germană de știri, Der Spiegel.

Potrivit informațiilor Spiegel, BND a înregistrat traficul radio al presupușilor autori. 

În una dintre interceptările obținute de Spionajul german, un soldat povesteşte unui coleg de-al său cum el şi alţi soldaţi au împuşcat o persoană pe o bicicletă. Într-o altă conversaţie interceptată de BND se aude vocea unui bărbat care spune „mai întâi civilii sunt interogaţi, apoi sunt împuşcaţi”.

Aceste înregistrări au fost prezentate miercuri în parlamentul german, relateazăDer Spiegel, iar din materialul BND se deduce că membri ai „Grupului Wagner” – care „s-au remarcat deja în intervenţia din Siria pentru cruzimea lor deosebită” – ar fi implicaţi și în moartea unor civili în Ucraina.

Spiegel mai relatează că interceptările telefonice obținute de BND arată că împuşcarea civililor nu a fost o acţiune izolată a unor soldaţi, ci dovedesc că trupele ruse vorbeau despre fapte comise zilnic.

„Aceasta indică faptul că uciderile de civili făceau parte din acţiunea armatei ruse, posibil parte dintr-o strategie clară. Este vorba despre propagarea fricii şi a terorii în rândul populaţiei civile pentru a elimina rezistenţa acesteia”, relatează sursa citată.

Crimele din Bucha

După eliberarea regiunii Bucea, regiunea Kiev, în spațiul public au început să apară numeroase fotografii și videoclipuri, care, potrivit autorităților ucrainene, demonstrează atrocitățile invadatorilor ruși. În special, în imagini apar cadavrele unor civili ucraineni întinși pe străzile din Bucea. Unii au mâinile legate la spate și răni în cap provocate de împușcături.

Ministerul rus al Apărării a negat orice implicare în crimele brutale și torturarea locuitorilor din Bucea. Ei spun că cadavrele au fost aruncate recent pe străzi, după ce toate unitățile rusești au părăsit complet Bucea, în jurul datei de 30 martie. Aceste declarații au fost însă infirmate de imaginile din satelit surprinse în Bucea, care arată că persoanele decedate stau pe străzile din Bucea încă de la începutul lunii martie.

La 4 aprilie, Rusia a cerut o reuniune de urgență a Consiliului de Securitate al ONU privind „provocările radicalilor ucraineni” la Bucea, dar solicitarea a fost refuzată. 

„Faptele rusești” din Bucea versus dovezi. Imaginile din satelit contrazic afirmațiile rusești în legătură cu regizarea masacrului din oraș, după retragerea soldaților ruși: cadavrele stau pe străzi încă din 12 martie – VIDEO