Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Secretarul general al NATO spune…

Secretarul general al NATO spune că războiul din Ucraina ar putea dura ani de zile: „Nu am văzut niciun indiciu că Putin și-a schimbat ambiția de a controla întreg teritoriul Ucrainei”

Susra foto: CNN

Deși Rusia își concentrează acum asaltul în estul Ucrainei, NATO nu a văzut niciun indiciu că obiectivul președintelui rus Vladimir Putin de a controla întreaga țară s-a schimbat, a declarat miercuri, 6 aprilie, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, transmite CNN.

Înainte de o reuniune la Bruxelles a miniștrilor de externe ai aliaților NATO, Stoltenberg a avertizat, de asemenea, că războiul din Ucraina ar putea dura ani de zile.

„Nu am văzut niciun indiciu că președintele Putin și-a schimbat ambiția de a controla întreg teritoriul Ucrainei și, de asemenea, de a rescrie ordinea internațională, așa că trebuie să fim pregătiți pentru o perioadă lungă de timp. Trebuie să fim realiști și să ne dăm seama că acest lucru ar putea dura mult timp, multe luni sau chiar ani”, a declarat Jens Stoltenberg.

El a avertizat că războiul din Ucraina va avea implicații de securitate pe termen lung pentru Europa, indiferent de momentul în care se va încheia.

„Am văzut dorința președintelui Putin de a folosi forța militară pentru a-și atinge obiectivele. Iar acest lucru a schimbat realitatea securității în Europa pentru mulți, mulți ani”, a declarat secretarul general al NATO.

Miniștrii de externe ai țărilor NATO se vor reuni în perioada 6-7 aprilie pentru a discuta despre intensificarea sprijinului pentru Ucraina.

Anterior, Kievul a cerut tancuri și avioane de luptă pe lângă sistemele de apărare deja furnizate de Occident.

Președintele rus Vladimir Putin a anunțat începerea unei „operațiuni militare speciale” în Ucraina în primele ore ale zilei de 24 februarie. Acțiunile Rusiei au fost condamnate ferm de SUA, membrii NATO și Uniunea Europeană, precum și de multe alte țări care au impus ulterior sancțiuni împotriva Federației Ruse, inclusiv împotriva oligarhilor ruși și persoanelor apropiate lui Putin.

Miercuri, 16 martie, Curtea Internaţională de Justiţie de la Haga a ordonat Rusiei să suspende invadarea Ucrainei. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelensky, a cerut Rusiei să se conformeze „imediat” deciziei Curții de la Haga.

„Federaţia Rusă trebuie să suspende imediat operaţiunile militare pe care le-a început la 24 februarie 2022 pe teritoriul ucrainean”, a transmis Joan Donoghue, judecătoarea preşedintă a Curții, al cărei sediu este la Haga. Curtea de la Haga a luat decizia cu 13 voturi pentru și 2 voturi împotrivă.

Ulterior, Kremlinul a declarat că nu se va conforma ordinului Curții Internaționale de Justiție de la Haga.