Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   VIDEO/ Lukașenko declară că fără…

VIDEO Lukașenko declară că fără participarea Belarusului nu pot avea loc discuții între Rusia și Ucraina

Președintele Belarusului, Alexandr Lukașenko, la o reuniune a Consiliului de Securitate din Belarus, a vorbit despre transferul negocierilor ruso-ucrainene din Belarus la Istanbul. Lukașenko a spus că nu ar putea exista negocieri între Moscova și Kiev fără participarea Minskului, scrie belta.by.

„Nu pot exista negocieri fără participarea Belarusului. Din moment ce ne-ați implicat în asta, în primul rând țările occidentale, acolo, la aceste negocieri, desigur, poziția Belarusului ar trebui să fie exprimată”, a spus Lukașenko.

Potrivit lui Lukașenko, războiul din Ucraina afectează Belarus, așa că „nu pot exista acorduri separate pe la spatele Minskului”.

„Pornim de la faptul că acest război se află în spatele gardului țării noastre. Și influențează serios situația din Belarus. Prin urmare, nu pot exista acorduri separate pe la spatele Belarusului. Și sunt absolut convins și știu că Rusia înțelege această poziție. Și nu este nimic în neregulă cu asta. Dar acest lucru ar fi contrar intenției Occidentului. Dar asta nu înseamnă că ar trebui să dansăm pe tonul Occidentului”, a explicat Lukașenko.

În același timp, el a subliniat că după război va începe renașterea Ucrainei, dar, în opinia sa, Occidentul nu va ajuta cu abnegație Kievul să restabilească țara.

În cea de-a 43-a zi de război din Ucraina, trupele ruse par să se fi retras complet din Kiev, potrivit Institutului pentru Studii de Război, dar ar putea pregăti intensificarea atacurilor în estul Ucrainei. Viceprim-ministra Ucrainei îndeamnă locuitorii din regiunile de est Harkov, Donețk și Lugansk să plece, pe măsură ce există suspiciuni că Rusia ar putea intensifica atacurile în aceste orașe. Statele Unite au anunţat o nouă rundă de sancţiuni care vizează instituţiile financiare ale Rusiei, precum şi oficialii ruşi şi membrii familiilor acestora.

După ce Vladimir Putin a anunțat, la 24 februarie, așa-numita „operațiune de demilitarizare și denazificare” a Ucrainei, mai multe orașe ucrainene au fost distruse de bombardamente, iar mii de oameni au fost evacuați din zonele grav afectate de război. Potrivit ONU, de la începutul războiului în Ucraina au murit 1480 de oameni, iar 2.195 au fost răniți.

Cronologia evenimentelor din Ucraina: LIVE TEXT/ A 43-a zi de război în Ucraina