Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Harta războiului din Ucraina. ISW:…

Harta războiului din Ucraina. ISW: Forțele ruse nu au efectuat operațiuni ofensive semnificative în ultimele 24 de ore

Foto: liveuamap.com

Institutul pentru Studii de Război (ISW) anunță în cea mai recentă analiză, publicată la 5 aprilie, că aproape toate forțelor ruse din jurul Kievului s-au retras. Rusia nu a introdus încă forțele retrase din vestul Ucrainei în lupta din est, iar forțele ucrainene au continuat să opună rezistență organizată în Mariupol. De asemenea, forțele ruse au efectuat operațiuni ofensive limitate pe axa Izium-Slovyansk.

Conform ISW, forțele ruse au continuat să se repoziționeze pentru a-și continua invazia în estul și sudul Ucrainei, după ce au abandonat atacul de la Kiev. Militarii ruși și-au încheiat în mare măsură retragerea din zona Kiev și, se pare, redistribuie unele dintre forțele de luptă retrase din Belarus în Rusia. Forțele ucrainene se deplasează pentru a recâștiga controlul asupra segmentelor graniței de stat din Cernihiv, făcând deja acest lucru în regiunile Kiev și Jitomir.

Foto: ISW

Belgorod continuă să apară ca zonă de concentrare principală pentru regruparea și reîncărcarea forțelor ruse după retragerea lor de la Kiev și în pregătirea pentru deplasarea către stațiile lor de origine sau pentru a se alătura luptei din est. Elemente din districtul militar central care se retrag din regiunea Cernihiv se pare că se îndreptau spre Belgorod.

Bătălia de la Mariupol continuă, forțele ruse continuă să lovească orașul folosind artileria și puterea aeriană. Mediul informațional restrâns din Mariupol ne împiedică să evaluăm schimbări concrete în controlul terenului, dar forțele ucrainene par să susțină rezistență organizată în anumite părți ale orașului.

Foto: ISW

Operațiunile ofensive rusești la sud-est de la Izyum spre Slovyansk au continuat la scară mică și au înregistrat progrese limitate. Rusia nu a încercat încă să măsoare concentrații mari de forțe pe această axă, dar continuă, în schimb, să trimită grupuri tactice de batalion individuale pentru a avansa pe cont propriu.

Forțele ruse nu au efectuat operațiuni ofensive semnificative în ultimele 24 de ore, iar ISW consideră că unitățile pe care Rusia vrea să le trimită pentru ofensiva din Donbass încă nu au fost puse în poziții. Ucrainenii au reușit să doboare un elicopter Ka-52 Alligator la Izium, semn că deși orașul a fost cucerit de ruși weekendul trecut, aceștia tot nu controlează zona. Miercuri dimineața, rușii au lovit cu rachete un depozit de carburant din regiunea orașului Nipru.

Foto: ISW

Forțele ruse au continuat operațiunile de capturare a Popasna și Rubijne, la aproximativ 240 de kilometri sud-est de Harkov, în ultimele 24 de ore, concentrându-se în primul rând pe atacuri aeriene și artilerie, inclusiv pe cel care a distrus un rezervor de acid azotic în Rubijne pe 5 aprilie. De asemenea, forțele ruse au aruncat mine de petale pe Popasna pe 5 aprilie.

Foto: ISW

Miercuri dimineața, 6 aprilie, trupele ruse au bombardat regiunea Dnepropetrovsk. A fost lovit un depozit de petrol și o fabrică. În Rubijne, regiunea Lugansk, o persoană a murit, iar alte cinci au fost rănite, în urma bombardamentelor rusești.

După ce Vladimir Putin a anunțat, la 24 februarie, așa-numita „operațiune de demilitarizare și denazificare” a Ucrainei, mai multe orașe ucrainene au fost distruse de bombardamente, iar mii de oameni au fost evacuați din zonele grav afectate de război. Potrivit ONU, de la începutul războiului în Ucraina au murit 1480 de oameni, iar 2.195 au fost răniți.

Cronologia evenimentelor din Ucraina – LIVE TEXT/ A 42-a zi de război în Ucraina