Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Borell: UE a plătit Rusiei…

Borell: UE a plătit Rusiei 35 de miliarde de euro pentru aprovizionare cu energie de la începutul războiului și doar 1 miliard de euro pentru a finanța apărarea Ucrainei

Uniunea Europeană (UE) i-a dat lui Vladimir Putin 35 de miliarde de euro pentru aprovizionarea cu energie de la începutul războiului în Ucraina și doar un miliard de euro pentru a finanța apărarea Ucrainei, a declarat miercuri Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene, Josep Borrell, scrie Euronews.

Comparația a fost făcută de către Borell într-un discurs în Parlamentul european, în timp ce a cerut Europei să trimită mai multe arme în Ucraina pentru a ajuta la încheierea războiului.

„[Președintele ucrainean] Zelensky are nevoie să-i spunem mai rar că este un erou și să-i dăm mai multe arme pentru a lupta. Asta așteaptă ucrainenii de la noi și asta facem și noi trebuie să o facem mai repede. Ajutați-i să lupte cu forțele invadatoare cu toate capacitățile pe care le avem la dispoziție”, a declarat Josep Borrell în fața Parlamentului European.

„Am oferit Ucrainei aproape 1 miliard de euro. Ar putea părea mult, dar 1 miliard de euro este ceea ce îi plătim lui [Vladimir] Putin în fiecare zi pentru produsele energetice pe care ni le oferă. De la începutul războiului, i-am dat Rusie 35 de miliarde de euro, comparativ cu 1 miliard de euro pe care i-am dat Ucrainei să se înarmeze”.

Dependența puternică a UE de petrol, gaze și cărbune rusești a fost scoasă la iveală de războiul din Ucraina.

Discuțiile privind sancțiuni mai dure s-au intensificat pe măsură ce oficialii europeni au reacționat la dovezile îngrozitoare despre masacrul din Bucha și din alte orașe ucrainene, unde civili au fost uciși, torturați, violați și abuzați.

Independența energetică a Europei depinde de energia regenerabilă, a spus Borrell, deplângând faptul că UE a devenit dependentă de combustibilii fosili din regimurile represive din jurul granițelor sale.