Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Arestovich susține că Kievul știa…

Arestovich susține că Kievul știa despre „planurile Kremlinului” cu cel puțin o lună înainte de război

Oleksiy Arestovich, consilier al șefului de cabinet al președintelui ucrainean Volodimir Zelensky, a declarat că ucrainenilor nu li s-a comunicat despre inevitabilitatea unei invazii pe scară largă a Federației Ruse în Ucraina, pentru a nu crea panică, deși autoritățile știau despre „planurile Kremlinului” cu cel puțin o lună înainte de începerea războiului, scrie unian.net.

Potrivit acestuia, la începutul lunii decembrie, Ucraina a obținut „dovezi credibile” că Rusia pregătește o invazie pe scară largă, motiv pentru care autoritățile ucrainene au început să se pregătească pentru apărare.

Într-un interviu pentru presa ucraineană, consilierul șefului de cabinet al președintelui ucrainean a afirmat că autoritățile ucrainene au decis să nu le spună ucrainenilor că războiul cu Rusia este inevitabil, deoarece această informație ar fi provocat „un exod al cetățenilor din țară”. Arestovich a menționat că între 8 și 12 milioane de cetățeni ar fi blocat pur și simplu autostrăzile, împiedicând armata ucraineană să ajungă la liniile de apărare.

„Aceasta este o situație dezirabilă pentru conducerea Rusiei. În acest caz, probabil că am fi pierdut imediat acest război. Nu am fi făcut față în niciun fel acestei situații și singura cale de ieșire ar fi fost să ne zdrobim pur și simplu propriii cetățeni cu tancuri, să-i împușcăm ca să treacă peste poduri. Și acum întrebarea este: ce decizie ar fi trebuit să luăm? Să părăsim țara „paralizată” și să ne predăm? Nu au existat scenarii bune. Dacă autoritățile le-ar fi spus imediat ucrainenilor adevărul despre invazia rusă probabil că acum ne-am fi aflat într-un alt punct”, a spus Arestovich.

Președintele rus Vladimir Putin a anunțat începerea unei „operațiuni militare speciale” în Ucraina în primele ore ale zilei de 24 februarie. Acțiunile Rusiei au fost condamnate ferm de SUA, membrii NATO și Uniunea Europeană, precum și de multe alte țări care au impus ulterior sancțiuni împotriva Federației Ruse, inclusiv împotriva oligarhilor ruși și persoanelor apropiate lui Putin.

Miercuri, 16 martie, Curtea Internaţională de Justiţie de la Haga a ordonat Rusiei să suspende invadarea Ucrainei. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelensky, a cerut Rusiei să se conformeze „imediat” deciziei Curții de la Haga.

„Federaţia Rusă trebuie să suspende imediat operaţiunile militare pe care le-a început la 24 februarie 2022 pe teritoriul ucrainean”, a transmis Joan Donoghue, judecătoarea preşedintă a Curții, al cărei sediu este la Haga. Curtea de la Haga a luat decizia cu 13 voturi pentru și 2 voturi împotrivă.

Ulterior, Kremlinul a declarat că nu se va conforma ordinului Curții Internaționale de Justiție de la Haga.