Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Serviciile secrete britanice au invocat…

Serviciile secrete britanice au invocat două motive pentru retragerea trupelor ruse de la Kiev. Pentagonul: Rusia regrupează trupele, nu le reduce

Declarațiile rusești despre scăderea „activității” în jurul Kievului și rapoartele despre retragerea unor unități rusești din aceste zone pot indica faptul că Kremlinul a recunoscut pierderea inițiativei în regiune. Cel puțin asta arată rapoartele serviciilor secrete britanice.

În acest context, Pentagonul a anunțat că de fapt Rusia regrupează trupele ruse de la periferia capitalei Kiev, nu le reduce.

După cum notează raportul serviciilor secrete britanice, eșecurile repetate ale Rusiei și contraatacurile de succes ale forțelor ucrainene înseamnă aproape sigur că ofensiva rusă nu și-a atins obiectivul de a încercui Kievul.

„Este foarte probabil ca Rusia să încerce să atragă forțe de luptă din nord pentru ofensiva sa în regiunile Donețk și Lugansk din est”, spun informațiile britanice.

Retragerea trupelor ruse în direcția Kievului

Statul Major a numit ținta probabilă a „retragerii” trupelor ruse. Conducerea Forțelor Armate ale Ucrainei sugerează că, prin rotirea unităților individuale, armata rusă vrea să creeze o iluzie falsă că a abandonat planul de încercuire a Kievului.

Statele Unite au anunțat că forțele ruse au început să se retragă de la periferia de lângă Kiev și să se concentreze asupra pozițiilor din sudul și estul Ucrainei.

La rândul său, Departamentul de Apărare al SUA a avertizat că actuala presupusă retragere a unei părți a trupelor rusești din direcțiile Kiev și Cernigov poate indica de fapt o regrupare a forțelor inamice pentru o nouă lovitură.

„Credem că aceasta este o regrupare, nu o retragere reală și că trebuie să fim încă pregătiți să vedem o ofensivă mare în alte zone ale Ucrainei. Acest lucru nu înseamnă că amenințarea la adresa Kievului a dispărut”, a spus reprezentantul departamentului, John Kirby.

Marți, 29 martie, după negocierile ruso-ucrainene consilierul lui Putin, Vladimir Medinsky, a anunțat o presupusă reducere a contingentului în direcțiile Kiev și Cernihiv.

Reprezentanții Ministerului Apărării al Federației Ruse au susținut că „prima etapă” a „operațiunii speciale” a fost finalizată și „trecerea” la atacurile din Donbass a fost finalizată.

Aleksey Arestovich, consilier al șefului administrației prezidențiale ucrainene, comentând aceste manevre ale forțelor ruse, a concluzionat că planurile Kremlinului de a pune mâna pe capitala ucraineană „au eșuat complet”.

Forțele armate ale Ucrainei desfășoară acțiuni de eliberare a regiunii Sumy, parte din regiunile Harkov și Kiev. De acolo au început să plece coloane rusești.