Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Jurnaliștii ucraineni anunță că au…

Jurnaliștii ucraineni anunță că au găsit vila de lux a lui Kadîrov din Dubai: el zboară în Emiratele Arabe Unite în fiecare lună GALERIE FOTO

Jurnaliştii de investigaţie de la „Ukrainska Pravda” anunță că au găsit în Dubai, devenit recent refugiu pentru elita rusă după invazia militară rusă a Ucrainei, o vilă luxoasă a liderului Republicii Cecene, Ramzan Kadîrov, un aliat al președintelui rus Vladimir Putin.

Publicația notează că în 2021-2022, Kadîrov a zburat de cel puțin 14 ori în Emiratele Arabe Unite, conform doar informațiilor furnizate de radarele publice online. Acestea arată că avionul său privat a aterizat în Emiratele Arabe Unite de cel puțin 14 ori în această perioadă.

Luxosul Airbus A319, în valoare de aproximativ 80 de milioane de dolari, a intrat în posesia lui Kadîrov în 2013 și a intrat în atenția jurnaliștilor ruși în anul 2017, când o fotografie dintr-unul dintre dormitoarele aeronavei a fost publicată de propagandistul și cântărețul rus Timati. 

Jurnaliștii de la „Ukrainska Pravda” relatează că nu au nicio îndoială că avionul îi aparține lui Kadîrov.

Dacă analizezi toate zborurile acestei aeronave, nu poți să nu observi că aeroportul „acasă” unde staționează el este aeroportul din orașul Grozny (Cecenia) și zborurile aeronavei coincid cu câteva vizite și întâlniri internaționale ale lui Kadîrov la Moscova. În general, consiliul de conducere a regiunii cecene vizitează Emiratele aproape în fiecare lună”, spun jurnaliștii de la Ukrainska Pravda.

În același timp, jurnaliștii sunt siguri că, în timpul tuturor acestor vizite, o persoană „cu un astfel de nivelu financiar ridicat” ca al lui Kadîrov este puțin probabil să se cazeze în hoteluri atunci când merge în Dubai.

În sprijinul acestei teorii, anchetatorii au analizat ultimele zboruri ale aeronavei în Emiratele Arabe Unite. Așadar, pe 26 februarie 2022, avionul lui Kadîrov a vizitat Dubaiul pentru o zi. Înainte de asta, pe 23 februarie, un muzician din Emirate a postat o fotografie pe Instagram cu mesajul „cu vicepreședintele Ceceniei”. 

În fotografie apare adjunctul lui Kadîrov, Adam Delimkhanov, care, potrivit însuși șefului Ceceniei, i-a condus pe kadiroviți din primele zile, care, împreună cu alți mercenari din armata rusă, au lansat o invazie pe scară largă a Ucrainei în noaptea de 23 spre 24 februarie. 

Jurnaliştii notează că fotografia a fost găsită folosind geotag-ul hotelului de cinci stele Jumeirah Zabeel Saray, care este situat pe faimosul palmier artificial Jumeirah din Dubai. Costul celei mai ieftine camere de hotel acolo este de 700 de dolari pentru o noapte. Închirierea unei vile a acestui hotel costă aproximativ 3 mii de dolari pe zi. Există și vile private în această zonă. Vile de jumătate de dimensiunea celei despre care se presupune că ar fi deținută de Kadîrov pot fi acum găsite spre vânzare pentru aproximativ 7 milioane de dolari. 

Potrivit surselor Ukrainska Pravda, una dintre vilele lui Ramzan Kadîrov se află pe teritoriul acestui hotel. Folosind aceeași geoetichetă, ziariștii au găsit și alți membri ai cercului interior al lui Kadîrov.

Printre aceștia se numără și Zaur Taymaskhanov, care este un ofițer superior al unității SOBR Terek a Federației Ruse sau, mai simplu, un ofițer al forțelor speciale ale lui Kadîrov. În profilul său de Instagram, jurnaliştii au găsit două fotografii din 2014 şi 2017, în care Taymaskhanov este fotografiat pe fundalul unei vile. Aceasta este aceeași vilă a lui Kadîrov, de pe teritoriul Zabeel Saray Royal Residences de cinci stele din Palm Jumeirah. Vila lui Kadîrov este una dintre cele două vile mari din zonă și are o locație retrasă „convenabilă”.

Ca dovadă, jurnaliștii citează filmări dintr-un reportaj al canalului de televiziune Grozny, care în 2017 a relatat despre o întâlnire din Dubai, dintre Kadîrov și șeful uneia dintre cele mai mari companii de construcții locale. Întâlnirea a avut loc noaptea chiar la vila lui Kadîrov, unde s-a întâlnit ulterior cu alți reprezentanți ai companiilor de construcții, inclusiv în 2021. 

Jurnaliştii au observat şi fotografii private ale lui Kadîrov în sufragerie. 

Acest design interior este recunoscut și în fotografia lui Kadîrov cu boxerul Mike Tyson în 2017. 

În același timp, publicația amintește că de la începutul invaziei pe scară largă a Ucrainei, Ramzan Kadîrov a făcut deja mai multe încercări de a crea falsuri despre presupusa sa ședere în Ucraina. Totodată, el a negat informațiile că familia lui și familiile anturajului său se află în Dubai. 

După invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia, surse ale Ukrainska Pravda au vizitat hotelul și au putut face fotografii cu vila lui Kadîrov, unde a fost văzut și un Rolls-Royce.

Într-o vilă mai mică, care se află în apropiere, potrivit interlocutorilor „Ukrainska Pravda”, 3-4 gardieni ceceni din Kadîrov locuiesc permanent – în cazul în care Kadîrov sau membrii familiei sale decid să revină, din nou, acolo.

Și vila lui Kadîrov, potrivit sursei citate, este monitorizată de consilierul său oficial și reprezentantul șefului Ceceniei în țările arabe și musulmane, Turko Daudov. Există o mulțime de fotografii pe pagina de Instagram a lui Daudov, inclusiv împreună cu fiul lui Kadîrov, Adam, lângă aceeași vilă din Dubai, în 2021.

Există, de asemenea, o fotografie a lui Daudov chiar la vila lui Kadîrov, în compania a doi paznici ai șefului Ceceniei. În dreapta este Zainuddin Zangev, un ofițer al forțelor speciale al detașamentului de reacție rapidă al Gărzii Naționale Ruse din Republica Cecenia. 

Dacă intri pe profilul lui, acesta este gol. Dar dacă te uiți la fotografia și videoclipul în care a fost marcat Zangev, poți vedea că acum „el participă la ostilitățile din Ucraina sau, ca și șeful său Ramzan Kadîrov, se preface că participă la luptele din Ucraina, făcând videoclipuri false, deși de fapt este în Cecenia și visează la Dubai.

 Pe 13 martie, Anton Gerashchenko, consilier al șefului Ministerului Afacerilor Interne al Ucrainei, a scris că Ramzan Kadîrov se afla în Ivankovo ​​​​lângă Kiev și că era ascuns într-un subsol.

Pe 14 martie, Kadîrov a anunțat că se află în Gostomel (un oraș nu departe de capitala Ucrainei). Mai târziu, presa ucraineană a aflat că de fapt liderul Ceceniei nu se afla pe teritoriul ucrainean la acel moment .

Pe 28 martie, canalele de Telegram, de propagandă, au început să răspândească informații că Kadîrov se afla în orașul Mariupol, regiunea Donețk și că el însuși era responsabil de o „operațiune specială” acolo.

Ulterior, „propagandiștii s-au făcut de rușine publicând o presupusă fotografie cu „Rugăciunea lui Kadîrov în Ucraina”, făcută pe fundalul unei benzinării rusești, spun jurnaliștii ucraineni.