Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Noi imagini din satelit care…

Noi imagini din satelit care arată blocuri distruse din centrul orașului Mariupol după atacurile trupelor ruse – FOTO

Sursa foto: Maxar Technologies

Noi imagini din satelit care arată blocuri distruse din centrul orașului ucrainean Mariupol, asediat de trupele rusești, au fost surprinse de Maxar Technologies. La nord-est de oraș, pot fi observate poziții militare rusești, inclusiv vehicule staționate chiar lângă clădiri rezidențiale, transmite CNN.

Zona aflată la est de teatrul bombardat de forțele rusești, unde autoritățile estimează că aproximativ 300 de persoane au murit în urma atacului rusesc este în ruine. Într-o imagine din satelit, acoperișurile fie lipsesc, fie au fost deteriorate semnificativ la aproape toate clădirile.

Un teatru în ruine după ce a fost bombardat. 
(Maxar Technologies)

În estul orașului Mariupol, o altă zonă rezidențială a suferit distrugeri similare. Mai multe case din jurul a două complexe locative sunt distruse.

Fiecare casă din jurul a două complexe de apartamente este distrusă în estul Mariupolului. 
(Maxar Technologies)

Un alt complex de apartamente întins în sud-estul Mariupol, în apropierea fabricii de fier și oțel Azovstal, a fost distrus. CNN a confirmat anterior că trupele rusești și luptătorii ceceni au atacat masiv locuri din apropierea acelui complex de apartamente.

Imaginile din satelit arată, de asemenea, supraviețuitori ai măcelului.

În fața supermarketului Metro din vestul Mariupol, sute de oameni pot fi văzuți în timp ce stau la coadă, așteptând să intre în clădire. Acoperișul acesteia are găuri de la loviturile militare.

Sute de oameni stau la coadă în fața supermarketului Metro din vestul orașului Mariupol. 
(Maxar Technologies)

Primarul din Mariupol a estimat că până la 160.000 de persoane au rămas în oraș începând de luni.

Aproape 5.000 de persoane, inclusiv 210 copii, au fost ucise în orașul Mariupol, din sudul Ucrainei, de când forțele ruse l-au asediat.

Rusia, care a invadat Ucraina pe 24 februarie, neagă că a atacat civili și dă vina pe Ucraina pentru „eșecurile repetate” de a conveni asupra coridoarelor umanitare.

Potrivit Reuters, orașul Mariupol este considerat un premiu strategic, deoarece capturarea sa ar putea permite Rusiei să creeze o punte terestră între Crimeea, anexată de Moscova în 2014, și două enclave separatiste din estul Ucrainei.

Oamenii care au fugit din Mariupol au descris cât de greu a fost să trăiască săptămâni întregi sub bombardamente aproape constante.