Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Încă cel puțin o săptămână…

Încă cel puțin o săptămână de război în Ucraina? Arestovich a spus cât de mult pot dura ostilitățile active de pe teritoriul țării vecine

Aleksey Arestovich, consilier al șefului Oficiului Președintelui Ucrainei, susține că faza activă a ostilităților din Ucraina va dura „încă o săptămână, poate mai mult”.

Într-un briefing de presă susținut miercuri, 30 martie, Arestovich a declarat că armata rusă va lăsa o parte a contingentului său în apropierea Kievului, a cărui sarcină ar fi „să ne țină trupele, să nu ne permită să le transferăm în alte direcții dificile”. Oficialul însă susține că trupele de la Cernigov nu se vor retrage.

Trupele care au staționat anterior în apropierea capitalei Kiev sunt desfășurate acum în Donbas pentru o eventuală acțiune de a „încercui” forțele ucrainene. În ceea ce privește sudul țării, în special Herson, rușii sunt în defensivă acolo, iar Forțele Armate ale Ucrainei „desfășoară acțiuni tactice precise”, afirmă consilierul prezidențial.

Miercuri, 30 martie, Ministerul ucrainean al Apărării a publicat date actualizate cu privire la pierderile invadatorilor ruși în Ucraina. În 35 de zile de război, trupele ruse au pierdut peste 17 000 de soldați în Ucraina, afirmă autoritățile ucrainene.

Lista celor 10 propuneri lansate de Ucraina către Rusia la negocierile de pace de la Istanbul

Președintele fracțiunii „Servitorul Poporului”, David Arakhamia, șeful delegației ucrainene, a dezvăluit marți, 29 martie, detalii despre tratatul propus de Kiev în cadrul negocierilor cu Federația Rusă, care au avut loc la Istanbul, Turcia. Arakhamia a declarat că reprezentanții delegației ucrainene nu au semnat niciun document – ei doar au prezentat propunerile Ucrainei.

O nouă rundă de negocieri între Ucraina şi Rusia a avut loc marți, 29 martie, la Istanbul, Turcia. Ucraina a propus semnarea unui acord privind garanțiile internaționale de securitate, iar reprezentanții părții ruse au declarat că Federația rusă își va prezenta răspunsurile sale după ce va analiza propunerile Ucrainei.

Ulterior, după discuțiile de la Istanbul, Ministerul rus al Apărării a anunțat că a decis încetarea acțiunilor militare în direcțiile Kiev și Cernihov.

În a 35-a zi de război în Ucraina, mai multe rachete au fost doborâte peste Kiev. ONU raportează că, de la începutul invaziei ruse în Ucraina, aproximativ 1200 de persoane au fost ucise. Forțele ucrainene susțin că au preluat controlul asupra orașului Irpin. Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei spune că Rusia și-a desfășurat aproximativ 2.000 de militari din teritoriile ocupate ale Georgiei în Ucraina. Serviciile secrete britanice susțin că declarațiile rusești despre scăderea „activității” în jurul Kievului și rapoartele despre retragerea unor unități rusești din aceste zone pot indica faptul că Kremlinul a recunoscut pierderea inițiativei în regiune.

Președintele fracțiunii „Servitorul Poporului”, David Arakhamia, șeful delegației ucrainene, a dezvăluit detalii despre tratatul propus de Kiev în cadrul negocierilor cu Federația Rusă, care au avut loc marți, 29 martie, în Turcia. Arakhamia a declarat că reprezentanții delegației ucrainene nu au semnat niciun document – ei doar au prezentat propunerile Ucrainei. Ucraina sugerează că viitorul tratat ar trebui să stipuleze că toate țările garante nu numai că nu se opun aderării Ucrainei la Uniunea Europeană, dar ar trebui să ajute în acest proces.