Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Marea Britanei: „Rușii au folosit…

Marea Britanei: „Rușii au folosit dispozitive explozive improvizate pentru a provoca victime”

Retragerea forţelor ruse din nordul Ucrainei a lăsat dovezi conform cărora civilii au fost luaţi drept ţinte în mod disproporţionat, potrivit Ministerului britanic al Apărării.

„Plecarea Rusiei din nordul Ucrainei lasă dovezi ale ţintirii disproporţionate a necombatanţilor, printre care prezenţa gropilor comune, folosirea fatală a ostaticilor ca scuturi umane şi minarea infrastructurii civile”, a comunicat sâmbătă ministerul britanic, într-o actualizare a informaţiilor privind situația din Ucraina.

Buletinul informativ afirmă că forţele ruse au folosit dispozitive explozive improvizate pentru „a provoca victime, a scădea moralul şi a restricţiona libertatea de mişcare a ucrainenilor”, adăugând că ele au atacat, de asemenea, „ţinte de infrastructură cu un risc ridicat de vătămare colaterală a civililor, inclusiv un rezervor de acid azotic din Rubijne”.

O unitate de depozitare care conţinea acid azotic, aflat în apropierea oraşului Rubijne din estul Ucrainei, afectat de conflict, a fost după cât se pare avariată de bombardamente.

Guvernatorul din Lugansk, Serhii Haidai, a spus că a fost vorba de bombardamente ruseşti. Pe de altă parte, separatiştii pro-ruşi din Lugansk au dat vina pe forţele ucrainene pentru accidentul chimic.

Informaţiile nu au putut fi verificate independent.

Acidul azotic poate elibera vapori nocivi pentru sănătate.