Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Incendii masive au izbucnit duminică…

Incendii masive au izbucnit duminică în apropierea centralei nucleare de la Cernobîl în urma bombardamentelor rusești

Sursa foto: unian.net

Incendii masive au izbucnit duminică, 27 martie, în zona de excludere Cernobîl în urma bombardamentelor lansate de forțele rusești. Peste 10 mii de hectare de pădure au ars, a anunțat comisara pentru drepturile omului a Radei Supreme, Ludmila Denisova, scrie unian.net.

Denisova a spus că incendiul a provocat un nivel crescut de poluare radioactivă.

Din cauza faptului că forțele rusești au ocupat zona de excludere Cernobîl, salvatorii ucraineni nu au putut să ia imediat măsuri eficiente pentru a stinge incendiul.

„Odată cu izbucnirea focului, radionuclizii sunt eliberați în atmosferă și transportați de vânt pe distanțe lungi. Acest lucru amenință Ucraina, Belarus și țările europene cu radiații. Din cauza vremii, intensitatea și aria incendiilor vor crește, ceea ce poate duce la incendii de mare amploare și va fi greu de făcut față chiar și pe timp de pace”, a spus Ludmila Denisova. 

Ludmila Denisova a solicitat Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) să trimită experți și echipamente în Ucraina pentru a stinge incendiul.

Putin a anunțat începerea unei „operațiuni militare speciale” în Ucraina în primele ore ale zilei de 24 februarie. Acțiunile Rusiei au fost condamnate ferm de SUA, membrii NATO și Uniunea Europeană, precum și de multe alte țări care au impus ulterior sancțiuni împotriva Federației Ruse, inclusiv împotriva oligarhilor ruși și persoanelor apropiate lui Putin.