Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Comisara pentru drepturile omului a…

Comisara pentru drepturile omului a Radei Supreme, Ludmila Denisova, avertizează că în peninsula Crimeea are loc o mobilizare forțată a bărbaților pentru a participa la ofensiva Rusiei asupra Ucrainei

Sursa foto: unian.net

În peninsula Crimeea are loc o mobilizare forțată a bărbaților pentru a participa la ofensiva Rusiei asupra Ucrainei, a avertizat Ludmila Denisova, comisara pentru drepturile omului a Radei Supreme a Ucrainei, cerând comunității mondiale să reacționeze la aceste acțiuni și să înăsprească sancțiunile împotriva Federației Ruse, transmite unian.net.

Potrivit acesteia, în mod normal, în Crimeea campania de recrutare a tinerilor în forțele armate are loc în aprilie, însă deja de pe 29 martie la Simferopol este planificată organizarea ședințelor de instruire cu participarea președinților comisiilor de recrutare, comisarilor militari din raioane și a altor oficiali și personal implicat în campania de recrutare.

„Bărbații din Crimeea primesc deja în mod activ citații. Pentru a evita ordinele penale, bărbații de vârstă militară încearcă să părăsească teritoriul peninsulei prin Federația Rusă, deoarece drumul către teritoriul Ucrainei este închis”, a spus Denisova.

Ludmila Denisova susține că printre cei care sunt trimiși cu forța pe câmpul de luptă se numără și tătarii din Crimeea care nu pot depune armele de teama amenințărilor trupelor rusești că ar putea aplica forța împotriva familiilor acestora.

„Mobilizarea forțată este interzisă de dreptul internațional umanitar. Articolul 51 IV din Convenția de la Geneva pentru protecția persoanelor civile în timp de război interzice unui stat ocupant să oblige persoanele protejate. Facem apel la comunitatea mondială să răspundă la aceste acțiuni pentru a spori presiunea sancţiunilor asupra Federaţiei Ruse în vederea eliberării întregului teritoriu al Ucrainei de la trupele de ocupație”, a conchis Denisova.

Între timp, „a doua armată a lumii” continuă să sufere pierderi semnificative. Potrivit autorităților ucrainene, de la începutul războiului, trupele ruse au pierdut aproximativ 16,6 mii de personal.

Putin a anunțat începerea unei „operațiuni militare speciale” în Ucraina în primele ore ale zilei de 24 februarie. Acțiunile Rusiei au fost condamnate ferm de SUA, membrii NATO și Uniunea Europeană, precum și de multe alte țări care au impus ulterior sancțiuni împotriva Federației Ruse, inclusiv împotriva oligarhilor ruși și persoanelor apropiate lui Putin.