Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Următoarea rundă de negocieri între…

Următoarea rundă de negocieri între Rusia și Ucraina va avea loc în Turcia

Sursa foto: Zvezdanews

O nouă rundă de negocieri ruso-ucrainene va avea loc în perioada 29-30 martie în Turcia. Anunțul a fost făcut de șeful delegației ruse, Vladimir Medinski, scrie publicația independentă din Federația Rusă Novaya Gazeta.

„Astăzi a avut loc o nouă rundă de negocieri cu Ucraina. În urma discuțiilor s-a decis să ne întâlnim pe 29-30 martie”, a spus Vladimir Medinski.

David Arahamia, un membru al delegației ucrainene, a declarat pe rețeaua de socializare Facebook că discuțiile vor avea loc între 28 și 30 martie. El a precizat că delegațiile se vor întâlni în Turcia.

Negocierile dintre Rusia și Ucraina au început la sfârșitul lunii februarie. Prima rundă de discuții a avut loc în Belarus. După aceea, negocierile au continuat în format online.

La mijlocul lunii martie, Financial Times a raportat că Moscova și Kievul au elaborat un plan din 15 puncte pentru a pune capăt ostilităților din Ucraina. Acesta prevede încetarea focului și retragerea trupelor rusești dacă Ucraina acceptă statutul de neutralitate și refuză să desfășoare trupe străine pe teritoriul său. De asemenea, scrie ziarul, Kievul poate primi garanții de securitate din partea aliaților – SUA, Marea Britanie și Turcia. Oficialii ambelor părți au spus că planul nu este definitiv.

Anterior, Mihail Podolyak, consilier al președintelui ucrainean Volodimir Zelensky, a subliniat că există un acord între delegații de a nu discuta despre evoluțiile „documentului de pace” până când părțile nu vor conveni asupra unei poziții de compromis, care poate fi făcută publică.