Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Peskov, după ce președintele SUA…

Peskov, după ce președintele SUA a ținut un discurs în Polonia: „Nu ține de competența lui Biden să decidă cine va fi la putere în Rusia”

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, afirmă că nu ține de competența președintelui american Joe Biden să decidă cine va fi la putere în Federația Rusă, scrie TASS.

Declarația lui Peskov vine după ce Biden a spus sâmbătă în timpul unui discurs la Varșovia că Putin „nu poate rămâne la putere” în contextul invaziei ruse în Ucraina.

„Nu este la latitudinea lui Biden să decidă. Președintele Rusiei este ales de ruși”, a declarat Peskov, comentând declarațiile președintelui american.

Sâmbătă, 26 martie, într-un discurs istoric susținut la Castelul Regal din Varșovia, Biden a evocat cele patru decenii ale Poloniei în spatele Cortinei de Fier într-un efort de a construi un caz conform căruia democrațiile lumii trebuie să se confrunte de urgență cu o Rusie autocratică ca o amenințare la adresa securității și libertății globale, scrie Reuters.

Biden a accentuat că Putin nu poate rămâne la putere. „Pentru numele lui Dumnezeu, acest om nu poate rămâne la putere“.

Numind lupta împotriva lui Putin o „nouă bătălie pentru libertate”, Biden a spus că dorința lui Putin pentru „putere absolută” a fost un eșec strategic pentru Rusia și o provocare directă la adresa păcii europene care a prevalat în mare măsură după al Doilea Război Mondial.

„Occidentul este acum mai puternic, mai unit decât a fost vreodată”, a spus Biden. „Această bătălie nu va fi câștigată în câteva zile sau luni. Trebuie să ne întărim pentru lupta lungă care urmează”.

Discursul a venit după trei zile de întâlniri în Europa cu G7, Consiliul European și aliații NATO și a avut loc în timp ce trupele rusești au lansat rachete asupra orașului Lviv din vestul ucrainean, la doar 60 de kilometri de Polonia.