Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Papa Francisc, un nou apel…

Papa Francisc, un nou apel pentru încetarea conflictului ruso-ucrainean: „Trebuie să abolim războiul înainte ca acesta să șteargă omenirea din istorie”

Sursa foto: CNN

Papa Francisc a făcut un nou apel duminică, 27 martie, pentru încetarea războiului în Ucraina „zdruncinată” și a declarat că acum este momentul să abolim războiul înainte ca acesta să șteargă omenirea din istorie, notează CNN.

„A trecut mai mult de o lună de când Rusia a invadat Ucraina, de la începutul acestui război crud și fără sens care reprezintă o înfrângere pentru noi toți. Trebuie să renegăm războiul, un loc al morții unde tații și mamele își îngroapă copiii, unde bărbații își ucid frații fără să-i vadă, unde cei puternici decid și cei săraci mor. Războiul nu devastează doar prezentul, ci și viitorul societății”, a spus el.

Suveranul Pontif a condamnat din nou războiul din Ucraina, îndemnând delegațiile rusă și ucraineană să negocieze serios pentru pace.

„În fața pericolului de autodistrugere, omenirea trebuie să înțeleagă că a venit timpul să abolească războiul. De a-l șterge din istoria omenirii înainte ca acesta să-l șteargă pe om din istorie. Ajunge! Opriți-vă! Lăsați armele să tacă. Negociați serios pentru pace. Nu ne putem obișnui cu războiul”, a conchis Papa Francisc.

Anterior, Papa Francisc a mers la ambasada Rusiei de la Sfântul Scaun pentru a-şi exprima direct în faţa ambasadorului rus îngrijorarea faţă de războiul din Ucraina. Este prima vizită a unui papă la o ambasadă în timpul unui conflict.

Săptămâna trecută, președintele ucrainean Volodimir Zelensky l-a invitat pe Papa Francisc să joace rolul de mediator la negocierile dintre Rusia și Ucraina.

O nouă rundă de negocieri ruso-ucrainene este programată pentru perioada 29-30 martie în Turcia. Negocierile dintre Rusia și Ucraina au început la sfârșitul lunii februarie. Prima rundă de discuții a avut loc în Belarus. După aceea, negocierile au continuat în format online.