Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Blinken, după ce Biden a…

Blinken, după ce Biden a declarat că Putin nu poate rămâne la putere: „SUA nu au o strategie pentru schimbarea regimului în Rusia”

Foto: Reuters

Statele Unite ale Americii (SUA) nu au o strategie pentru schimbarea regimului în Rusia, a declarat duminică, 27 martie, secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, în cadrul unei conferințe de presă, după ce președintele american Joe Biden a declarat că omologul său rus Vladimir Putin „nu poate rămâne la putere”, scrie Reuters.

„Cred că președintele, Casa Albă, a subliniat aseară că, pur și simplu, președintele Putin nu poate fi împuternicit să pornească un război sau să se angajeze într-o agresiune împotriva Ucrainei sau a altcuiva. După cum știți și după cum ne-ați auzit spunând în repetate rânduri, nu avem o strategie de schimbare a regimului în Rusia – sau oriunde altundeva”, a afirmat Blinken.

Sâmbătă, 26 martie, într-un discurs istoric susținut la Castelul Regal din Varșovia, Biden a evocat cele patru decenii ale Poloniei în spatele Cortinei de Fier într-un efort de a construi un o circumstanță conform căreia democrațiile lumii trebuie să se confrunte de urgență cu o Rusie autocratică ca o amenințare la adresa securității și libertății globale, scrie Reuters.

Biden a accentuat că Putin nu poate rămâne la putere. „Pentru numele lui Dumnezeu, acest om nu poate rămâne la putere“.

Numind lupta împotriva lui Putin o „nouă bătălie pentru libertate”, Biden a spus că dorința lui Putin pentru „putere absolută” a fost un eșec strategic pentru Rusia și o provocare directă la adresa păcii europene care a prevalat în mare măsură după al Doilea Război Mondial.

„Occidentul este acum mai puternic, mai unit decât a fost vreodată”, a spus Biden. „Această bătălie nu va fi câștigată în câteva zile sau luni. Trebuie să ne întărim pentru lupta lungă care urmează”.

Discursul a venit după trei zile de întâlniri în Europa cu G7, Consiliul European și aliații NATO și a avut loc în timp ce trupele rusești au lansat rachete asupra orașului Lviv din vestul ucrainean, la doar 60 de kilometri de Polonia.