Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Volodimir Zelensky: „Războiul poate fi…

Volodimir Zelensky: „Războiul poate fi încheiat rapid, dar acest proces este tergiversat de Putin” – VIDEO

Războiul din Ucraina este prelungit doar de președintele rus Vladimir Putin, crede președintele Ucrainei, Volodimir Zelensky. În cadrul interviului oferit pentru jurnaliștii ruşi, președintele Ucrainei a explicat că războiul poate fi încheiat rapid, însă „acest proces este tergiversat doar de Vladimir Putin și oamenii din anturajul lui”.

„Trebuie să ajungem la o înțelege cu președintele Putin, dar pentru asta el trebuie să iasă de acolo de unde se află acum și să ne întâlnim oriunde în lume. (…) Consider irelevante întâlnirile din Belarus, Rusia, Ucraina, negocierile delegațiilor noastre demonstrează acest lucru. Este suficient să existe înțelegerea noastră cu el (Putin), cu semnături și ștampilă. Asta este suficient pentru a începe procesul de retragere a trupelor”, a spus Volodimir Zelenski.

Totodată, președintele Zelensky spune că este gata să accepte „punctul patru” din negocierile cu Rusia privind garanțiile de securitate și statutul de neutralitate al Ucrainei.

„Punctul patru (al negocierilor) – garanții de securitate și neutralitate, statutul non-nuclear al țării noastre. Suntem gata să mergem la asta. Acesta este cel mai important punct. A fost primul punct principial pentru Federația Rusă, din câte îmi amintesc. (…) Suntem interesați ca această înțelegere să se transforme într-un document serios”, mai spune Zelensky.

De asemenea, Zelensky a vorbit și despre documentele prezentate de Ministerul rus al Apărări potrivit cărora, forțele armate ale Ucrainei planificau să atace Donbasul.

„Am spus că nu ne vom lua teritoriile înapoi prin căi militare. Mereu am vorbit despre faptul că vrem să ajungem la o înțelegere. Am căutat diferite variante”, spune președintele Ucrainei.

Tot Zelensky spune că nu a aprobat ideea Poloniei de a aduce trupe de menținere a păcii în Ucraina.

„Nu înțeleg această propunere. Nu avem nevoie de un conflict înghețat în țara noastră, am explicat acest lucru la întâlnirea noastră cu colegii polonezi. Știu că au continuat această retorică. Din fericire, sau din păcate, aceasta este încă țara noastră, eu sunt președintele, așa că deocamdată noi decidem dacă vor exista aici anumite forțe”, a mai adăugat Zelensky.

La final, președintele Ucrainei a comentat și acuzațiile Rusiei privind laboratoarele biologice: „Nu am nimic de spus aici. Nu avem arme nucleare, laboratoare chimice și biologice. Nu există așa ceva”.

Duminică, 27 martie, președintele Ucrainei, Volodimir Zelensky a oferit un interviu pentru jurnaliștii ruși de la canalul de YouTube „Zygar”, canalul „Dojdi TV”, „Meduza” şi publicaţiile Kommersant şi Novaya Gazeta.

Roskomnadzor a venit cu o avertizare la adresa presei și a cerut ca acel interviu să nu fie publicat.

Totuși, cei de la Meduza au publicat primii și textul și video de la interviul cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelensky.

Duminică, 27 martie, se încheie a 32-a zi de război în Ucraina. Președintele Rusiei, Vladimir Putin, la 24 februarie a anunțat o „operațiune militară specială” de „demilitarizare și denazificare” a Ucrainei.

CRONOLOGIA EVENIMENTELOR DIN UCRAINA: LIVE TEXT/ A 32-a zi de război în Ucraina