Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Ucraina face primele exporturi de…

Ucraina face primele exporturi de cereale cu trenul spre Europa. Ministrul ucrainean al Agriculturii susține că exporturile de cereale au scăzut de la circa 5 milioane de tone pe lună la câteva sute de mii de tone

Sursa foto: unian.net

Ministrul ucrainean al Agriculturii, Mykola Solsky, a afirmat că, după invazia rusă în Ucraina, exporturile de cereale au scăzut de la 4-5 milioane de tone pe lună la câteva sute de mii de tone.

„Ucraina este unul dintre cei mai mari exportatori de cereale din lume. O reducere a exporturilor din această țară, așa cum au afirmat în repetate rânduri organizațiile internaționale, poate provoca o penurie de alimente la scară globală”, a avertizat Mykola Solsky.

El susține că țara este pregătită să acorde împrumuturi fără dobândă fermierilor. Începând cu 24 martie, existau deja cereri pentru astfel de împrumuturi în valoare de 300 de milioane UAH (hrivne ucrainene), notează unian.net.

Ministrul a remarcat că încheierea războiului din Ucraina este singura modalitate de a evita o criză alimentară globală.

„Toate celelalte măsuri sunt complexe și provoacă penurie de alimente în lume. Pentru că Ucraina și alte țări din bazinul Mării Negre sunt limitate în exporturi”, a spus ministrul.

Solsky a conchis că preţurile cerealelor sunt acum de două ori mai mari decât exact în ​​aceeași perioadă a anului trecut. Și dacă războiul din Ucraina se va prelungi, ele vor continua să crească.

Potrivit Reuters, recent, comercianții au exportat primele livrări de porumb ucrainean în Europa cu trenul, în condițiile în care porturile maritime ale țării rămân blocate din cauza invaziei rusești.

Ucraina este un important cultivator și exportator de cereale la nivel mondial și aproape toate exporturile sale au fost în mod tradițional expediate din porturile sale de la Marea Neagră. Exporturile lunare de cereale depășeau 5 milioane de tone înainte de război.

Comercianții și oficialii din domeniul agriculturii au declarat că Ucraina, care are încă volume semnificative de cereale în stoc, ar putea începe să exporte cu trenul prin granița sa vestică.

„Primele loturi de câteva mii de tone de porumb au fost deja exportate prin granița terestră vestică a Ucrainei”, a declarat APK-Inform într-un raport.

„Dificultățile cu logistica persistă, oferta prevalează încă asupra cererii, dar prețurile au încetat să mai scadă”, a adăugat acesta.

Autoritățile ucrainene din sfera transporturilor au declarat că până la 600.000 de tone de cereale pe lună ar putea fi exportate cu trenurile din Ucraina către Europa.

Autoritățile din Ucraina estimează că doar 1 milion de tone de cereale vor părăsi țara în perioada martie-iunie din cauza problemelor logistice.