Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   În Lugansk ar putea fi…

În Lugansk ar putea fi organizat un referendum privind aderarea la Rusia

Sursa foto: 5.ua

În viitorul apropiat, în „Republica Populară Lugansk” ar putea avea loc un referendum privind aderarea la Rusia, despre asta a anunțat Leonid Pasechnik, așa-numitul șef al Republicii Populare Lugansk.

„Cred că în viitorul apropiat va avea loc un referendum pe teritoriul republicii, în care poporul își va exercita dreptul constituțional absolut și își va exprima opinia privind aderarea la Federația Rusă. Sunt sigur că anume așa și va fi”, a spus Pasechnik.

Președintele Comisiei Consiliului Federației pentru legislație constituțională și consolidare a statului din Rusia, Andrei Klishas, a declarat că „Republica Populară Lugansk” și „Republica Populară Donețk” au dreptul să decidă să se alăture Rusiei, dacă această decizie nu contrazice constituțiile lor, Moscova le-a recunoscut suveranitatea, transmite RIA Novosti.

Pe 21 februarie, președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a semnat decretele privind recunoașterea independenței autoproclamatelor republici separatiste Donețk și Lugansk.

Așa-numitele „republici populare” Donețk și Lugansk, cât și parlamentul Rusiei i-au cerut lui Putin recunoașterea oficială a independenței acestora. Consiliul de Securitate al Rusiei a sprijinit solicitarea cu o majoritate clară. Ministrul de externe Serghei Lavrov și ministrul apărării Serghei Șoigu s-au pronunțat, la rândul lor, în favoarea recunoașterii independenței celor două regiuni din estul Ucrainei. 

La trei zile după această decizie, președintele rus Vladimir Putin a anunțat începerea unei „operațiuni speciale” în Ucraina care ara avea scopul de a „demilitariza și denazifica Ucraina”. Duminică, 27 martie, este a 32-a zi de război în Ucraina.

CRONOLOGIA EVENIMENTELOR DIN UCRAINA: LIVE TEXT/ A 32-a zi de război în Ucraina