Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Ministra germană de Externe: UE…

Ministra germană de Externe: UE va intensifica sprijinul financiar și livrarea de arme către Ucraina

Uniunea Europeană va spori ajutorul financiar și livrarea de arme către Ucraina, a declarat luni ministra germană de Externe Annalena Baerbock, înaintea unui Consiliu special pentru Afaceri Externe de la Bruxelles, scrie CNN.

„Vom mări mijloacele financiare pentru achiziționarea de bunuri militare la 1 miliard de euro, pentru a fi clar, suntem cu deplină solidaritate de partea Ucrainei, suntem pentru protecția populației civile din Ucraina”, a declarat Baerbock jurnaliştilor.

Potrivit ministrei, Germania se va asigura, de asemenea, că vânzările de arme de la producătorii germani vor fi efectuate cât mai repede posibil.

„Ucraina are nevoie de alte arme. Este vorba de viață și de moarte, suntem în mijlocul unui război și, prin urmare, este nevoie de precauție absolută în a spune ce arme vor fi livrate și unde”, a adăugat Baerbock.

„Experimentăm că guvernul rus continuă să-și intensifice retorica cu privire la armele nucleare, precum și la teritoriul NATO”, a spus ea.

Baerbock a mai subliniat că alianța trebuie să împiedice răspândirea războiului în alte țări.

„Avem o responsabilitate față de ucraineni, dar avem și o responsabilitate față de 450 de milioane de europeni și cei care sunt membri NATO”, a adăugat ea. „Nu ne putem asuma responsabilitatea că vor exista mai multe acte de război în alte țări”. „Lucrăm numai în consecință pentru a închide lacunele sancțiunilor”, a spus ea. „Cei care beneficiază de pe urma acestui război” trebuie sancționați, inclusiv membrii familiei lor, a spus Baerbock.

Este a 26-a zi de război în Ucraina. Pe parcursul nopții de 20 spre 21 martie, trupele rusești au lansat mai multe bombardamente în Kiev. Presa ucraineană scrie că cel puțin patru oameni au fost uciși și unul a fost rănit în urma atacului rusesc asupra unui centru comercial din Kiev. Tot luni, forțele navale ruse din Marea Neagră au bombardat mai multe locuințe din orașul Odesa. Conform informațiilor preliminare, nicio persoană nu a fost rănită sau ucisă.

Procuratura Generală a Ucrainei a anunțat că a inițiat o anchetă penală în urma atacului nocturn cu rachete lansat noaptea trecută în regiunea Podolsky din Kiev, în urma căruia, până acum, opt oameni și-au pierdut viața.

Curtea Internaţională de Justiţie de la Haga a ordonat miercuri, 16 martie, Rusiei să suspende invadarea Ucrainei. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelensky, a cerut Rusiei să se conformeze „imediat” deciziei Curții de la Haga.

LIVE TEXT/ A 26-a zi de război în Ucraina