Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Tribunalul din Moscova interzice Meta,…

Tribunalul din Moscova interzice Meta, care deține Facebook și Instagram pentru „activitate extremistă”

Tribunalul Tverskoy din Moscova a interzis luni, 21 martie, activitatea companiei americane Meta Platforms Inc., cea care deține Facebook și Instagram în Rusia din cauza activităților extremiste. Despre aceasta a relatat corespondentul de la Novaya Gazeta direct din sala de judecată, unde a fost pronunțată decizia.

Solicitarea Parchetului General a fost luată în considerare de președinta instanței, Olga Solopova. La începutul ședinței, inculpații au solicitat amânarea ședinței și acordarea de timp suplimentar pentru pregătirea poziției lor în proces.

Judecătoarea Solopova nu a găsit niciun motiv pentru a satisface cererile și a continuat audierea. Parchetul General a insistat că pe rețelele de socializare Facebook și Instagram au fost postate materiale extremiste. Una dintre afirmațiile autorității de supraveghere este publicarea pe Instagram în 2016 a fotografiilor lui Adolf Hitler. Printre altele, susțin reprezentanții departamentului, rețelele de socializare Meta au postat solicitări de participare la acțiuni necoordonate în masă, solicitări de violență împotriva cetățenilor ruși, inclusiv împotriva personalului militar staționat în Ucraina.

Declarația clarifică faptul că cerința de a interzice activitățile se aplică Facebook și Instagram, dar nu se aplică mesajului WhatsApp.

„Persoanele nu vor fi trase la răspundere doar pentru faptul că folosesc serviciile Meta”, a explicat procurorul în cadrul ședinței.

Reprezentanții Roskomnadzor și FSB au susținut cererea Procuraturii Generale. Autoritatea de supraveghere a subliniat că rețelele de socializare ale Meta au o mare influență asupra opiniei publice.

Meta va fi lipsită de posibilitatea de a deschide sucursale și de a desfășura orice activitate comercială”, a explicat procurorul.