Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Premierul Poloniei: „Elveția trebuie să…

Premierul Poloniei: „Elveția trebuie să înghețe conturile oligarhilor ruși și să le confiște activele”

Elveția trebuie să înghețe conturile oligarhilor ruși și să le confiște activele, a declarat luni, 21 martie, premierul polonez, Mateusz Morawiecki, în timpul unei vizite la Varșovia a președintelui elvețian Ignazio Cassis, scrie Reuters.

În încercarea de a forța o retragere militară rusă din Ucraina, țările occidentale au impus numeroase sancțiuni, inclusiv înghețarea activelor băncii centrale ruse.

„Acestea trebuie înghețate, activele oligarhilor ruși din Elveția trebuie confiscate și i-am cerut președintelui să se asigure că Elveția abordează acest subiect în mod decisiv”, a declarat premierul polonez, Mateusz Morawiecki, în cadrul unei conferințe de presă.

Președintele Confederației Elvețiene, Ignazio Cassis, a spus că Elveția s-a aliniat Uniunii Europene și a adoptat sancțiuni împotriva a sute de persoane, inclusiv oligarhi ruși.

„Aceștia nu pot dispune de activele lor. Dacă dețin companii în Elveția, fie că este vorba de sectorul materiilor prime sau din altă parte, aceste companii sunt și ele vizate de măsuri. Au existat deja falimente”, a spus el.

Cassis a declarat că măsurile luate de Elveția sunt compatibile cu constituția țării și cu lunga sa istorie de neutralitate.

„Ceea ce nu este compatibil este participarea militară”, a spus el.

Pe 17 martie, Reuters scria că băncile elvețiene dețin 213 miliarde de dolari din banii clienților ruși în conturi offshore, potrivit unei estimări ale Asociației Bancherilor Elvețieni (SBA). Acest lucru indică asupra faptului că Elveția este cel mai mare centru din lume pentru avere offshore și este mult mai extins decât expunerile în bilanț pe care mai multe dintre firmele sale financiare au început să le detalieze.