Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Arestovich: Militarii belaruși nu vor…

Arestovich: Militarii belaruși nu vor să participe la războiul împotriva Ucrainei

Aleksey Arestovich, consilier al șefului Oficiului Președintelui Ucrainei, susține că militarii belaruși nu vor să participe la războiul împotriva Ucrainei. Declarațiile au fost făcute de consilierul ucrainean prezidențial luni, 21 martie, în cadrul unui briefing de presă.

„Armata belarusă nu dorește să ia parte la luptele împotriva Ucrainei(…). Conducerea belarusă își măsoară constant starea morală și psihologică, disponibilitatea de a participa. Potrivit propriilor date, peste 60% din personalul militar are o părere extrem de negativ cu privire la o posibilă operațiune împotriva Ucrainei”, a declarat Arestovich.

Potrivit lui Arestovich, chiar dacă vor fi forțați să participe la războiul împotriva Ucrainei, militarii belaruși ar afirma că nu vor „demonstra aici (în Ucraina) exemple de pricepere militară”.

„Fie vor rămâne neutri, fie se vor preface că luptă, fie vor trece cu totul de partea noastră”, a menționat consilierul șefului Oficiului Prezidențial.

În dimineața zilei de 20 martie, Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a raportat o amenințare cu o ofensivă din Belarus, în direcția Volyn.

În acea zi, Ministerul ucrainean al Apărării a declarat că au existat semne de pregătire a forțelor armate ale Republicii Belarus înainte de o invazie directă a teritoriului Ucrainei. În același timp, Ministerul Apărării a asigurat că Forțele de Apărare ale statului nostru sunt pregătite să riposteze.

Presa ucraineană a relatat anterior că jurnalistul postului de televiziune Belsat Serghei Pelesa a asigurat că majoritatea belarușilor sunt împotriva participării forțelor armate ale țării la războiul ruso-ucrainean.