Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Viceprim-ministra Ucrainei, despre ultimatumul dat…

Viceprim-ministra Ucrainei, despre ultimatumul dat de ruși: „Armata ucraineană de la Mariupol nu va depune armele și nu va părăsi orașul”

Armata ucraineană din Mariupol nu va depune armele și nu va părăsi orașul, a declarat viceprim-ministra Ucrainei Iryna Vereșciuk, ca răspuns la cererea părții ruse de a părăsi de urgență regiunea. Declarațiile oficialei au fost publicate de Ukrayinska Pravda, relatează Novaya Gazeta.

Mai exact, Ucraina a respins un ultimatum rusesc care le propunea oamenilor din orașul asediat Mariupol să iasă în siguranță din port doar dacă se predau.

„Nu se poate vorbi despre nicio capitulare, depunerea armelor. Am informat deja partea rusă despre acest lucru”, a declarat oficiala.

Ucraina cere ca partea rusă să deschidă imediat un coridor pentru ca civilii să fie evacuați din Mariupol către Zaporojie, a spus Vereshchuk. În plus, Kiev și-a comunicat poziția reprezentanților ONU și Comitetului Internațional al Crucii Roșii.

Anterior, Ministerul Apărării al Federației Ruse și-a anunțat intenția de a organiza ieșirea fără arme a militarilor ucraineni și a străinilor din oraș între orele 10:00 și 12:00, după care este planificată și evacuarea convoaielor umanitare și a civililor.

În același timp, șeful Centrului de Control al Apărării Naționale al Federației Ruse, general-colonelul Mihail Mizintsev, a remarcat că Rusia a insistat să primească un răspuns oficial scris din partea Ucrainei înainte de ora 5 dimineața a zilei de luni, 21 martie. Potrivit Ministerului Apărării al Federației Ruse, în Mariupol sunt 130 000 de civili.

Duminică seara, 20 martie, rușii le-au dat un ultimatum autorităților ucrainene. Conform propunerii Rusiei, civililor li se va permite să plece din Mariupol dacă apărătorii orașului depun armele.

Luni dimineață, 21 martie, Ucraina a refuzat propunerea rușilor, spunând că nu se pune problema ca Ucraina să predea orașul-port strategic.

Detaliile propunerii ruse au fost prezentate duminică de generalul Mihail Mizintsev, care a spus că Ucraina are până luni dimineața, 21 martie, la ora 05:00, ora Moscovei (02:00 GMT), pentru „a accepta termenii”.

Președintele rus Vladimir Putin a anunțat începerea unei „operațiuni militare speciale” la primele ore ale zilei de 24 februarie. Statele Unite, membre ale NATO și ale Uniunii Europene, precum și alte țări, care au impus ulterior sancțiuni împotriva Federației Ruse, au condamnat ferm acțiunile Rusiei.