Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   „Sunt rănit de fiecare obuz…

„Sunt rănit de fiecare obuz care cade pe străzile Kievului”. Un matematician ucrainean, care locuia în Rusia, s-a sinucis

Sursa foto: unian.net

Matematicianul ucrainean Konstantin Olmezov, care era stabilit în Rusia, s-a sinucis după ce a fost reținut de autoritățile rusești în timp ce încerca să părăsească țara din cauza ofensivei Rusiei asupra Ucrainei, scrie unian.net.

Anunțul a fost făcut de Dmitri Zakhvatov, avocatul matematicianului, printr-o postare pe Telegram.

După declanșarea unui război pe scară largă al Federației Ruse împotriva Ucrainei, omul de știință a încercat să părăsească țara agresoare, dar a fost reținut pentru 15 zile. Potrivit avocatului, împotriva ucraineanului a fost fabricat un protocol administrativ.

După eliberare, Olmezov a primit o invitație la una dintre universitățile din Austria pentru a-și continua studiile. Pentru a zbura din Rusia, matematicianul și-a cumpărat un bilet spre Turcia.

„Am convenit că escortarea lui la aeroport nu are sens, că va încerca să treacă singur prin controlul de la frontieră, iar dacă sunt probleme, voi veni. Am fost de acord să luăm legătura. Și tocmai acum am primit vestea că dimineața s-a sinucis. El a lăsat un bilet de adio în care a spus că se sinucide din motiv că nu poate suporta ororile războiului”, a spus Zakhvatov.

În biletul de adio, matematicianul ucrainean Konstantin Olmezov a spus că îl rănește „fiecare obuz care cade pe străzile Kievului.

„Mi-e parțial rușine în fața prietenilor mei ucraineni. Credeți-mă, nu am făcut niciodată ceva rău Ucrainei și am fost întotdeauna gata să plec din Rusia. Din păcate, pur și simplu nu am reușit. Nu abordez acest caz cu pricepere (…). Sunt rănit de fiecare obuz care cade pe străzile Kievului. Citind rapoarte, îmi imaginez cum arată acele străzi, cartiere (…). Sunt un ateu absolut. O parte a poporului (din Rusia – n.red.) s-a rostogolit înapoi în sălbăticie, iar cealaltă parte se complace în asta – chiar și ridicând mâinile în nebunia corală. Nu vreau să fiu cu niciunul dintre ei, nici cu aceia”, a scris Olmezov înainte de moarte.

După ce Rusia a invadat Ucraina pe 24 februarie, ministerul rus de Interne și Serviciul rus de Securitate (FSB) au primit ordinul să verifice toți cetățenii ucraineni care locuiesc la Moscova, scrie organizația neguvernamentală rusă OVD-Info. Potrivit sursei citate, informația privind verificările cetățenilor ucraineni a fost confirmată de doi ucraineni care nu se cunosc între ei.

OVD-Info a reușit să discute cu cei doi ucraineni. Aceștia susțin că, nici forțele de securitate ruse nu înțeleg ce ar trebui să facă cu ucrainenii. Unora li se propune să obțină cetățenia rusă printr-o procedură accelerată, în timp ce altora li se întocmesc dosare pentru „huliganism mărunt”,