Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Banca Europeană pentru Reconstrucție și…

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare va aloca 2 miliarde de euro pentru gestionarea crizei din Ucraina și țările afectate de război

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a anunțat un pachet inițial de măsuri în valoare de 2 miliarde de euro pentru a ajuta cetățenii, companiile și țările afectate de războiul din Ucraina. De asemenea, BERD s-a angajat să facă tot posibilul pentru a ajuta la reconstrucția țării, odată ce condițiile o vor permite, se anunță într-un comunicat oficial de pe site-ul Băncii.

În anunțul oficial al BERD, se comunică despre faptul că finanțarea va fi disponibilă în cel mai scurt timp pentru a sprijini companiile ucrainene, prin diverse metode, cum ar fi: împrumuturi cu dobândă amânată, sprijin pentru asigurarea lichidității și finanțarea comerțului. În funcție de posibilitate, companiile vor fi ajutate să se transfere în alte orașe, astfel încât munca lor să poată continua.

În plus, Cadrul de Reziliență și al Mijloacelor de Subzistență al BERD va contribui în țările direct afectate de fluxurile de refugiați ucraineni.

„Femeile, copiii și persoanele în vârstă reprezintă majoritatea cetățenilor strămutați, iar autoritățile municipale se confruntă cu provocări uriașe în gestionarea afluxului de oameni”, se menționează în anunțul oficial al BERD.

Odile Renaud-Basso, președintele Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare menționează că misiunea BERD rămâne neschimbată chiar și în vremuri incerte.

Banca va interveni cu o hotărâre reînnoită și un profesionalism calm, îndeplinindu-și mandatul și misiunea. Vremurile care urmează sunt extrem de incerte, iar BERD trebuie să rămână flexibilă, rațională și agilă, menținându-ne concentrarea pe exercitare”, declară Odile Renaud-Basso.

„Acționarii noștri și-au oferit sprijinul său deplin pentru acest pachet de măsuri, iar angajații noștri lucrează deja în teren pentru a implementa acești pași. Ne confruntăm cu o criză fără egal, dar de-a lungul istoriei noastre am fost o bancă care se ridică la înălțime. Poporul Ucrainei are sprijinul nostru complet”, susține președintele BERD.

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare a enumerat următoarele măsuri de gestionare a crizei în țările vecine care primesc refugiați:

1. Securitate energetică, inclusiv prin achiziții de urgență pentru a compensa pierderile de import din Rusia și Belarus;
2. Servicii municipale și mijloace de trai pentru persoanele plecate, în contextul în care ONU susține că 2 milioane de oameni au plecat, la această etapă, din Ucraina;
3. Finanțarea comerțului;
4. Furnizarea de lichidități pentru întreprinderile mici și mijlocii.

Pachetul de măsuri anunțat astăzi va completa operațiunile BERD deja în desfășurare și va funcționa la standardele Băncii de a fi suplimentar față de alte servicii financiare disponibile.