Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Pentagonul respinge oferta Poloniei de…

Pentagonul respinge oferta Poloniei de a ceda avioanele sale MiG-29 SUA

Statele Unite consideră că nu este viabilă propunerea Varşoviei de a trimite avioanele sale MiG-29 armatei americane, pentru ca acestea să fie apoi predate Ucrainei, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului. Marți, 8 martie, Polonia se oferise să cedeze gratuit MiG-urile sale, cerând la schimb avioane americane cu capabilități similare, scrie CNN.

„Nu credem că propunerea Poloniei este viabilă”, a afirmat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby.

Purtătorul de cuvânt la Pentagonului a declarat că o astfel de organizare a acordării de asistenţă militară Ucrainei, confruntată cu invazia rusă, „trezeşte motive semnificative de îngrijorare pentru NATO în întregul său”.

John Kirby a precizat că SUA continuă să se consulte cu aliații pentru a căuta soluții de a oferi sprijin Ucrainei.

Marți, 8 martie, Polonia a anunțat că este pregătită să trimită toate avioanele sale MIG-29 la Baza Aeriană Ramstein din Germania și să le pună la dispoziția Statelor Unite ale Americii pentru a fi transmise în Ucraina. Autoritățile poloneze îi îndeamnă și pe ceilalți membri NATO, care dețin avioane de acest tip, să facă același lucru. Detalii aici

Citiți și: Polonia este pregătită să trimită „imediat și gratuit” toate avioanele sale MIG-29 în Germania pentru a fi transmise în Ucraina

Polonia sprijină Kievul cu arme defensive, dar a declarat că nu va trimite direct avioane în Ucraina, din motiv că nu se va implica în conflict.

Miercuri, 9 martie, este a paisprezecea zi de război în Ucraina. De la începutul „operațiunii militare speciale” anunțată de Rusia, pe teritoriul Ucrainei au fost bombardate mai multe orașe. Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei anunță că continuă luptele pentru apărarea orașului Cernihiv.

Duminică, 27 februarie, Vladimir Putin a anunțat că își pune forțele nucleare în stare de alertă, iar într-o decizie fără precedent, Uniunea Europeană a decis să trimită arme Ucrainei. Pe de altă parte, Rusia a recunoscut, pentru prima dată de la debutul invaziei, că a înregistrat pierderi în Ucraina.

Detalii aici: LIVE TEXT/ A 14-a zi de război în Ucraina