Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Curtea Constituțională a Federației Ruse…

Curtea Constituțională a Federației Ruse se retrage din CECC

Curtea Constituțională a Rusiei a anunțat miercuri, 9 martie, că s-a retras din Conferința Curților Constituționale din Europa (CECC), scrie CNN.

Presa de stat rusă a notează că retragerea Curții Constituționale a Rusiei vine după ce președintele CECC a trimis buletinele de vot pe 4 martie tuturor membrilor organizației pentru a vota cu privire la încetarea sau suspendarea calității de membru al Curții Constituționale a Rusiei și a calității de membru asociat la Curtea Constituțională a Republicii Belarus.

Curtea Constituțională a Rusiei susține că „autorii CECC ai acestei inițiative au propus încetarea calității de membru al Curții Constituționale a Rusiei ca parte a CECC, pe motiv că Curtea Constituțională a Rusiei a justificat anexarea Crimeii în sentința din 19 martie 2014.”

„Ținând cont de cele de mai sus, Curtea Constituțională a Federației Ruse își declară retragerea din acesta din 5 martie 2022”, se arată într-un comunicat al Curții Constituționale a Federației Ruse.

Conferinţa Curţilor Constituţionale Europene (Conference of the European Constitutional Courts – CECC) a fost creată în 1972, ca o platformă europeană pentru asigurarea schimbului de experienţă în domeniul practicii şi jurisprudenţei constituţionale, atenţie acordându-se principiului independenţei activităţii jurisdicţionale.

Conferinţa Curţilor Constituţionale Europene reuneşte astăzi 41 de curţi constituţionale europene şi instituţii echivalente.

În anul 2000, Curtea Constituțională a R. Moldova a devenit membru cu drepturi depline.