Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Presa rusă: Universitatea de Stat…

Presa rusă: Universitatea de Stat din Sankt Petersburg exmatriculează studenții reținuți la protestele desfășurate față de „operațiunea militară” din Ucraina

Sursa foto: Fontanka.ru

Universitatea de Stat din Sankt Petersburg a pregătit ordinele pentru exmatricularea studenților care au fost reținuți la mitingurile „neautorizate” din Rusia, scrie kommersant.ru. Consiliul studențesc al universității a primit deja 13 ordonanțe de exmatriculare. Pe lista de exmatriculare este și studenta Veronika Samusik, care a fost la proteste în calitate de jurnalistă, dar care la fel a fost reținută de polițiști.

Sursa citată menționează că, Mihail Mochalov, președintele consiliului studențesc al Universității de Stat din Sankt Petersburg, a vorbit cu studenții despre viitoarele exmatriculări încă pe 6 martie curent. Studenții vor fi audiaţi de două instanțe: comisia de disciplină și comisia de etică. Cu toate acestea, este puțin probabil ca aceștia să poată influența opinia administrației universității, a adăugat Mihail Mochalov.

Serviciul de presă al Universității precizează că la alegerea unei sancțiuni disciplinare, vor fi luate în considerare următoarele lucruri: gravitatea abaterii disciplinare, motivele și împrejurările în care a fost săvârșită, comportamentul anterior al elevului, starea psihofizică și emoțională a acestuia. De asemenea, va fi luat în considerare avizul Consiliului Studenților al Universității de Stat din Sankt Petersburg.

Kommersant scrie că pe site-ul Universității de Stat din Sankt Petersburg a fost publicată o declarație prin care se subliniază că organizarea și desfășurarea de evenimente în masă neautorizate reprezintă o încălcare a legislației actuale, inclusiv a restricțiilor anti-COVID.

Decizia conducerii se bazează pe o lege promulgată de președintele rus Vladimir Putin săptămâna trecută, conformă căreia participanții la mitinguri împotriva „operațiunii speciale” a Federației Ruse în Ucraina pot fi urmăriți penal pentru participarea la activitățile organizațiilor extremiste.

Potrivit OVD-Info, în perioada 24 februarie – 6 martie inclusiv, cel puțin 4.141 de persoane au fost reținute la Sankt Petersburg în timp ce participau la mitingurile împotriva războiului din Ucraina.