Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   „Oamenii sunt folosiți drept scuturi…

„Oamenii sunt folosiți drept scuturi vii”. Ce se întâmplă în zona Nova Kakhovka, care a căzut în mâinile ocupanților ruși

Din prima zi a războiului Rusiei împotriva Ucrainei, Nova Kakhovka a căzut în mâinile ocupanților ruși. Pe 24 februarie, trupele rusești au trecut prin Tavriysk, Nova Kakhovka și au ocupat hidrocentrala de la Kakhovka. În satele vecine, Veseloye și Kozatskoye, se duc lupte incontinuu. Acum acolo nu este electricitate și nici apă. Localnicii au relatat pentru Hromadske care este situația actuală în Nova Kakhovka.

Irina (prenume schimbat) locuiește în Tavriysk, lângă Nova Kakhovka, regiunea Herson

Totul a început de aici, de la noi. Pe 24 februarie, echipamentele rusești au început să treacă prin orașul nostru. Avem camere de supraveghere în oraș, așa că îi urmăream prin camere. Trupele ruse le-au îndepărtat acum două zile, dar au mai rămas două camere. În primele două zile, o cantitate mare de echipament militar rusesc a intrat în oraș. Au traversat hidrocentrala, și acolo au început luptele. Noi totul vedem și auzim, cerul este mereu negru. Focuri constante, ieri ardea ceva pe celălalt mal.

Nova Kakhovka, de asemenea, a căzut în totalitate în mâinile trupelor rusești, echipamentele militare au fost instalate printre casele oamenilor, aceștia le filmează și imediat se ascund. Ocupanții încearcă să se ascundă în spatele localnicilor, pentru ca luptătorii noștri să nu poată riposta. Acum orașul nostru se află sub controlul soldaților ruși, ei conduc pe străzile noastre, astăzi șase tancuri au trecut prin centrul orașului la ora 12:00. Avem păduri mici lângă Nipru, acolo sunt ascunse multă tehnică militară.

În oraș, nu mai sunt produse alimentare, scutece pentru copii tot nu sunt. Acum mâncăm ce a mai rămas din economiile noastre, coacem singuri pâine. Locuim într-un apartament, dar am venit la rude, pentru că au subsol. Deocamdată, avem apă și lumină, dar pe celălalt mal al Niprului, unde sunt amplasate satele Kozatskoye și Veseloye, nu mai au. Am un prieten care locuiește acolo și se ascund la subsol. Nu au curent, nu au apă, nu ies deloc afară.

Nu mai putem pleca, pentru că, pe de o parte este Crimeea, iar pe de altă parte – drumul prin hidrocentrală. Ieri aici au împușcat o femeie, a fost dusă la spital deja moartă. Martorii oculari spun că a vrut să plece și nu s-a oprit la ordinul armatei ruse.

Olga, Kakhovka

Locuim în Malokakhovka, dar ne-am mutat în Kakhovka, pentru că acolo este mai liniștit. Totul este calm în Kakhovka: pe clădiri fâlfâie steagurile ucrainene, magazinele sunt deschise, este apă și electricitate. Trupele ruse nici nu au intrat pe aici. Nici în Malokakhovka nu sunt militari ruși, dar ei spun că, în pădurea din apropiere, este ascuns mult echipament militar.

În Kakhovka funcționează magazine alimentare și farmacii, dar au rămas foarte puține medicamente. Astăzi am fost acolo și am cumpărat antibiotice pentru copil, și nu mai erau. Oamenii stau în rând, produsele alimentare și medicamentele dispar rapid de pe rafturi. Pâinea se distribuie într-o cantitate limitată de două-trei pâini de persoană, nu mai mult. În general, este liniște în comparație cu Nova Kakhovka. Pe stradă sunt echipamente militare. Din partea cealaltă ajung vibrații foarte puternice, ferestrele și ușile tremură, se duc lupte incontinuu. Oamenii de la Kozatskoye și Veseloye cer „coridor verde”. În toate aceste zile, ei stau la subsoluri, fără apă și mâncare.

Lisa, rudele locuiesc în Nova Kakhovka

Toată familia mea locuiește acolo: părinții, nepoțeii și copiii. De la bun început, situația de acolo este destul de tensionată, oamenii stau la subsoluri și aud bombardări constante. Echipamentul militar rusesc este situat lângă râu, în apropierea unor blocuri cu cinci etaje, pe stadion sunt parcate transportoare blindate și tancuri. Ei le ascund cu ramuri sau sapă gropi în jurul lor gropi. În fața casei mătușii mele stă un tanc. Oamenii sunt folosiți drept scuturi vii.

Ei sparg magazinele alimentare, iau produse. Probabil, credeau că totul se va încheia mai devreme. De asemenea, dacă nu le place ceva, iau telefoanele localnicilor și verifică dacă armata lor a fost fotografiată.

Tatăl meu stă la subsol. Prin sat se plimbă tâlharii, oamenilor le este frică să iasă. Au probleme legate de alimentație și apa. Nimeni nu s-a gândit că vor trebui să stea acolo așa de mult. În prima zi de război, la ora 11:00, trupele invadatorilor erau deja în oraș.

Oamenii de acolo sunt în mare pericol. Familia colegului meu de clasă a fost împușcată împreună cu copiii lor. Sunt mulți vârstnici care nu au acces la medicamente. Bunica prietenei mele este infectată cu coronavirus, nici nu poate să coboare la subsol. Ei sunt la primul etaj. Când au tras cu „Grad” (rachetă cu lansare multiplă „Grad”), le-au zburat paharele, în seră le-a aterizat un proiectil. Nu se mai pune problema păstrării proprietății, principalul lucru este evacuarea populației civile care este în viață.

Alexandru, satul Veseloye, nu departe de centrala hidroelectrică de la Kakhovka

Locuiesc aici de mulți ani, așa ceva nu s-a mai întâmplat niciodată. „Luptăm” deja a patra zi – stăm la subsol. Oamenii înșiși au construit un subsol în care să se ascundă, pentru a-și salva viața. Obuzele zboară spre Veseloye, iar echipamentele militare rusești vin spre noi de la Nova Kakhovka.

Cei care au venit să ne cucerească, primele zile se plimbau liniştiţi prin sat, dar acum aleargă. Intră în vii și livezi. Uneori, sunt câte 30-40 de focuri odată, intensitatea luptei este foarte mare. Dimineața, zece mașini mari au trecut prin sat. Ei mereu umblă prin sat. Suntem de patru zile fără apă și curent, mai avem gaz. Nici măcar nu ieșim la magazin, pentru că stăm ascunși.

Editoră: Olga BULAT