Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Banca Centrală a Rusiei introduce…

Banca Centrală a Rusiei introduce o procedură specială temporară, până la 9 septembrie 2022, pentru tranzacțiile cu numerar. Ce se va întâmpla cu banii clienților care dețin conturi în valută străină

Sursa foto: cbr.ru

Banca Rusiei introduce o procedură specială temporară pentru tranzacțiile cu numerar. În perioada 9 martie – 9 septembrie 2022, Banca Centrală a Rusiei stabilește următoarea procedură pentru emiterea de fonduri din depozitele în valută sau din conturile cetățenilor.

Toate fondurile clienților din conturile sau depozitele în valută străină sunt păstrate și contabilizate în moneda depozitului, clientul poate retrage până la 10 000 de dolari SUA în numerar, iar fondurile rămase – în ruble la cursul pieței din ziua emiterii.

Anunțul a fost făcut de reprezentanții Băncii Centrale a Rusiei printr-un comunicat de presă publicat pe site-ul instituției.

Potrivit notei emise de Banca Centrală a Rusiei, în băncile rusești, aproximativ 90% din conturile în valută nu depășesc suma de 10 mii de dolari SUA, adică 90% dintre deținătorii de depozite sau conturi în valută străină își vor putea primi integral fondurile în numerar.

Pe perioada acestei proceduri temporare, moneda va fi emisă în dolari SUA, indiferent de moneda contului. Conversia altor valute în USD se va face la cursul pieței de la data emiterii.

Clienții pot obține banii de la casieria băncii.

Tot responsabilii de la bancă menționează că cetăţenii pot continua să păstreze fonduri în depozite sau conturi în valută. Toate fondurile sunt păstrate și contabilizate în moneda în care a fost deschis contul sau depozitul. Condițiile pentru depozit sau cont nu se modifică. Dobânda la depozite va fi calculată ca de obicei, în moneda în care a fost deschis depozitul.

Cetățenii vor putea deschide noi conturi și depozite în valută străină, dar va fi posibilă retragerea fondurilor din acestea, în timp ce procedura temporară pentru operațiuni cu valută numerar este în vigoare, în ruble la cursul pieței din ziua emiterii, se mai arată în comunicatul băncii.

Băncile nu vor vinde numerar cetățenilor pe durata ordinului temporar. Va fi posibilă schimbul de valută în numerar cu ruble în orice moment și în orice sumă.

Clienții tuturor băncilor, fără excepție, pot primi fonduri din depozitele sau conturile lor în valută. Pot dura câteva zile pentru ca banca să obțină suma necesară în numerar la o anumită sucursală.

Cursul pieței din ziua emiterii se determină pe baza datelor privind cursul mediu ponderat al valutelor relevante, calculate pe tranzacțiile încheiate la licitații organizate în ziua anterioară zilei emiterii.